Националната електрическа компания (НЕК) ще подмени два от четирите хидроагрегата

...
Националната електрическа компания (НЕК) ще подмени два от четирите хидроагрегата
Коментари Харесай

НЕК ще плати 220 млн. лева за нови мощности в ПАВЕЦ „Чаира“

Националната електрическа компания (НЕК) ще подмени два от четирите хидроагрегата на ПАВЕЦ „ Чаира “. За задачата сдружението търси снабдител на генератори, турбини, съществени и спомагателни уреди, нужни за работата на хидроагрегати 1 и 4. Цената на публичната поръчка е над 220 млн. лв., а срокът за осъществяване – три години и половина. Срокът за подаване на предложения е 15 ноември 2024 година.

ПАВЕЦ „ Чаира “ не работи от март 2022 година. Тогава един от елементите в централата аварира след планов ремонт. Проверки по случая направиха както от Министерство на вътрешните работи, по този начин и от ДАНС. Виновен за повредата не беше открит. Общите аргументи могат да се обяснят с неправилна употреба на оборудването.

Националната електрическа компания има 28 ВЕЦ-а и 3 ПАВЕЦ-а. Половината от силата на сдружението обаче се създава от каскадата „ Белмекен – Сестримо – Чаира “. След завършилата рехабилитация половината от мощностите ще може да бъдат в употреба.

„ Компанията ще търси реализатор за цялостна замяна на двата хидроагрегата, откакто поредност от разбори и проучвания откриха, че употребяваните до момента са мощно амортизирани и оптималното дълготрайно решение е построяването на нови “, обясниха от Министерството на енергетиката.

Обхватът на публичната поръчка включва планиране, направа, доставка на оборудванията, ремонт на съществуващите и монтаж на доставените нови уреди, авторски контрол, конфигурация, изпитвания и въвеждане в употреба, образование на личния състав и премахване на недостатъци в гаранционния период на цялото съоръжение, посочено в техническата спецификация./БНТ

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР