Националната електрическа компания (НЕК) ще обяви обществена поръчка за изграждане

...
Националната електрическа компания (НЕК) ще обяви обществена поръчка за изграждане
Коментари Харесай

НЕК ще обяви обществена поръчка за изграждане на батерия за съхранение на електроенергия на площадката на ВЕЦ Въча 1

Националната електрическа компания (НЕК) ще разгласи социална поръчка за създаване на батерия за предпазване на електрическа енергия на площадката на Водноелектрическа централа " Въча 1 ". Това сподели изпълнителният шеф на сдружението Мартин Георгиев пред публицисти в Сестримо след края на официалната гала по завършването на последния стадий от рехабилитацията на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина Клисура.

Той уточни, че прогнозната стойност на поръчката е към 5 милиона лв.. Батерията е с плануван потенциал за предпазване 10 мегаватчаса. Изпълнението на плана ще продължи сред 9 и 12 месеца.

Разглеждат се разновидности за инсталирането на сходни уреди и на други водноелектрически централи на НЕК, добави Георгиев, представен от Българска телеграфна агенция. Целта е да може да се употребява по-ефективното хидропотенциала на страната и да се балансира по-добре енергийната система съгласно моментното произвеждане на сила от всички източници и потреблението.

По мотив ремонта на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) " Чаира " изпълнителният шеф на НЕК отговори, че всички ремонтни действия вървят според проекта. Очаква се до края на годината единият елемент да бъде въведен в употреба. Все още тече периода за публичната поръчка за замяна на турбинната част на хидроагрегат 4. Тя изтича на 9 юни. Има компании, които демонстрират интерес.

Очакванията са в края на 2025 година да има два работещи хидроагрегата от ПАВЕЦ " Чаира ". В момента на хидроагрегат 1 има специалисти от японската компания " Тошиба ", които на място вършат разбор на опциите за възобновяване. Мартин Георгиев уточни, че ремонтите за всеки от хидроагрегатите 2 и 3 е за към по 5 млн. евро, а цената на публичната поръчка за хидроагрегат 4 е 53 млн. лв.. За хидроагрегат 1 цената на ремонта ще зависи от това какво решение на ремонта ще се приложи, заключи изпълнителният шеф на НЕК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР