Националната електрическа компания (НЕК) отчита рекордна печалба от 278 милиона

...
Националната електрическа компания (НЕК) отчита рекордна печалба от 278 милиона
Коментари Харесай

НЕК отчита рекордна печалба от 278 милиона лева

Националната електрическа компания (НЕК) регистрира рекордна облага от 278 милиона лв.. Основната причина за това са все по-високите цени на електрическата енергия през последните месеци, написа Капитал, цитирайки данните от финансовите резултати на компанията.

НЕК стопанисва всички огромни държавни Водноелектрическа централа в България. Компанията усъвършенства внезапно индикаторите си през третото тримесечие на тази година, като регистрира внушително нарастване на приходите от продажби (без обезщетенията от ФСЕС) - от 1,1 милиарда лв. за същия интервал на 2020-а тодина до 1,58 милиарда лв., както и рекордна облага от над 278 милиона лв..
 Европа приема ограничения против високите цени на електрическата енергия
Европа приема ограничения против високите цени на електрическата енергия

Според упованията цените ще порастват до април следващата година

Компанията регистрира и 50% нарастване на приходите. Това се дължи, както на възходящите цени на електрическата енергия и изключително високата цена на тока за бизнеса, по този начин и на растежът в производството на електрическа енергия при водноелектрческите централи след сухата 2020-а година.

Днес цената на електрическата енергия на свободния пазар в България за първи път надвиши 500 лв/МВтч на борсата, съгласно справката в. Доставките за днешния понеделник (22 ноември 2021 г.) са контрактувани на междинна цена от 504,30 лева

С покачването на цената на електрическата енергия у нас, страната ни още веднъж се подрежда измежду страните с най-високи цени на Стария континент.
 За първи път цената на тока у нас надвиши 500 лв/МВтч
За първи път цената на тока у нас надвиши 500 лв/МВтч

Доставките за през днешния ден са контрактувани на междинна цена от 504,30 лева

Националната електрическа компания регистрира доста усъвършенстване на финансовото си положение още за първите 6 месеца на тази година. До наскоро едно от най-губещите и задлъжнели държавни сдружения осъществя чиста облага от 190,5 милиона лв. още през лятото.

За съпоставяне, чистата печаба на НЕК за първото полугодие на 2020-а година беше едвам 52 милиона лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР