Националната детска болница ще бъде построена на терен в кв.

...
Националната детска болница ще бъде построена на терен в кв.
Коментари Харесай

Националната детска болница ще се строи в Горна баня

Националната детска болница ще бъде издигната на терен в кв. Горна баня, регион Овча купел в София. Той е наоколо до Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация.
Това оповестиха здравният министър Асен Меджидиев и районният министър Иван Шишков на взаимен брифинг пред публицисти. Решението е взето при започване на днешното съвещание на Министерския съвет.

Досега за детската болница се оглеждаха пет терена в столицата - при лечебните заведения " Св. Анна ", " Лозенец ", Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев ” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя, както и определения към този момент в " Овча купел ".
Окончателно е определен най-подходящият терен за създаване на Националната детска болница. Там има доста добър климат и е на налично и отзивчиво място. Теренът е 40 декара, което разрешава там да се построи и хотел за родителите, обособена постройка за рехабилитация на децата и другите нужни структури, изясни здравният министър.
Единственият проблем с този терен е бил, че в средата му се намира частен парцел. Здравният и районният министър са се срещнали с кмета на региона, който им е съдействал да намерят притежателите му. Те пък се съгласили техният парцел да отиде в края на терена и по този начин да се освободи място за създаване на болничното заведение, описа районният министър Иван Шишков. 

Има също още един терен, който е общинска благосъстоятелност и е предназначен за озеленяване. Кметът ще внесе предложение в Столичния общински съвет той да бъде трансфериран на страната, добави Шишков.
Регионалният министър подсети, че въпросът с болничното заведение е от 2018 година, а предходният вид за детска болница, която да се построи покрай Александровска болница, където към този момент има градеж, не е отговарял на общия и подробния организационен проект. 
Заради буксуването на предходния вид, страната е изгубила над 3 година, акцентира той.
Сега новият план ще се забърза, с цел да се стигне до виза за поръчване и планиране, а след това до градеж.  
Областният шеф към този момент е направил акт за държавна благосъстоятелност. След това ще се промени и подробният организационен проект. Считам, че това може да стане в границите на месец - два. А по-късно ще се направи и съответно и ясно задание, за което приказваме, че страната не е направила до момента, продължи Шишков.
Когато болничното заведение се прави на нов терен, няма да има взаимни отстъпки. Досегашната концепция бе плод на доста взаимни отстъпки. В чисто новата постройка ще има всичко належащо - функционално, само че и постройката ще има съвременен тип, акцентира районният министър. Той обаче не може да каже какво ще стане със градежа до Александровска, като изясни, че проектите за него са въпрос на изчерпателен разбор.
Междувременно екип от Министерството на здравеопазването ще тръгне на обиколка из детски лечебни заведения в Европа, с цел да види по какъв начин са издигнати и да вземе образец от тях, стана ясно от изявление на здравния министър. 

 
02 Ное 20222402 Ное 202276102 Ное 202233202 Ное 202250702 Ное 202224402 Ное 2022445КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022100919 Окт 202259721 Окт 2022113624 Sep 20222312
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР