Националната детска болница е върхът на пирамидата, казва една от

...
Националната детска болница е върхът на пирамидата, казва една от
Коментари Харесай

Национална детска болница – най-упоритата гражданска мечта - Общество

" Националната детска болница е „ върхът на пирамидата, споделя една от моите събеседнички. – Ние настояваме за цялостна тактика за детското опазване на здравето, тъй като децата не са приоритет на нито едно ръководство през последните 30 години. "

Едва ли в далечната 1978 година, когато е направена първата копка на Националната детска болница, някой е предполагал, че и през следващото хилядолетие тя към момента " ще се строи ". Но се случи. И в случай че фантазията, обединила родители, лекари, неправителствени организации, е жива, то е с помощта на „ гражданския звук “, който не разрешава тематиката да бъде заметена. Как би трябвало " да се шуми ", за да се разсъни страната и да си свърши работата, разясняваме с три дами, които водят борба за плана от години. 

Наталия Кирилова е председател на УС на Асоциация " Родители ". Това е асоциацията, която поде дебата за образованието – учебното заведение и неговите правила, учебниците и тяхното наличие и това е единствено откъс от активността ѝ.

Мария Брестничка е част от Секретариата на Националната мрежа за децата (НМД), общественост, която сплотява над 120 организации, които отстояват правата на дребните българи. НМД е организацията, която написа най-аргументираните тройки на държавните институции в годишния Бележник - годишен отчет, който прави оценка по какъв начин държавното управление и администрацията са изпълнявали уговорките си към децата.

Валентина Ташкова е член на УС на Общност „ Мостове “ – неправителствената организация, която пази правата на децата и лицата с увреждания и фамилиите им. Трябва да видите деятелите на Общността, когато отстояват правото на пациентите на медицински храни.

Наталия, Мария и Валентина са част от Националната гражданска самодейност „ За същинска детска болница “ - самодейността, която държи безсънен дебата за детското опазване на здравето. 

В началото е един диалог

Беше 2015 година, когато за първи път чух за нуждата от построяването на съвременна детска болница от проф. Владимир Пилософ, който по това време беше ръководител на Българската педиатрична асоциация (БПА). С него работехме по един план и се заговорихме за това, че България е единствената европейска страна, която няма национална детска болница. Да, несъмнено, имаме Педиатрията (СБАЛ по детски заболявания “Проф. доктор Иван Митев ”, б. р.) и педиатрични здравни структури, само че тогава, както и в този момент, те са разпръснати на разнообразни места. И по този начин, малко по-късно, през 2017 година, БПА и Асоциация Родители взехме решение, че това е тематика, която би трябвало да бъде публично сложена и да се даде публичност, че няма такава болница. Направихме едно огромно събитие, което даде старт на поредност от лекарски и цивилен начинания. В началото говорехме за основаването на многофункционална университетска детска болница, която да носи името „ Детски здравен парк “. Впоследствие към самодейността се причислиха Национална мрежа за децата, фондация „ За нашите деца “, лекари, родители, жители, общественици “, разказва Наталия Кирилова.

Статистиката е красноречива - 60% от парите за детско опазване на здравето на НЗОК отиват за болнична помощ, едвам 5% са предопределени за профилактика – децата не се наблюдават, боледуват, положението им не се адресира в точния момент, това ги слага в риск и изисква скъпо лекуване.

Детска болница, само че не каквато желаете

След поредност от събития и диалози с институциите в края на 2018 година Министерския съвет взема решение да има Национална детска болница. „ Това беше първата действителна победа на гражданския бранш “, спомня си Мария Брестничка.

Тласък на плана дава и придвижването „ Подкрепи педиатрията “. Лекари и родители излизат на митинг. Изплуват с години нерешени проблеми – унизителни условия за работа на педиатрите; липса на сложна грижа за дребните пациенти; неспособност за реализация на експертите и неадекватно възнаграждение, специфичен статут на педиатричната болница, унищожаване на лимитите за лекуване. Този митинг открои едно от най-разпознаваемите лица на НГИ " За Истинска детска болница " - доктор Адил Кадъм. Светла ѝ памет! Неотстъпчиво не престават да отстояват правото на съвременно детско опазване на здравето доктор Бояна Петкова, доктор Таня Андреева.



Протест " Подкрепи Педиатрията ", 2019 година фотография: Фейсбук/Подкрепи Педиатрията

Енергията на митинга форсира задвижването на плана и през 2019 г. Министерството на опазването на здравето афишира социална поръчка за дотъкмяване на стартираният градеж в двора на УМБАЛ „ Александровска “.

Решението отключва реакция и в писмо до министъра на здравеопазването Камарата на архитектите в България (КАБ) и Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП) изразяват съществени терзания за качеството на заданието и неналичието на отворен конкурс. КАБ апелира процедурата в Комисия за защита на конкуренцията, а по-късно и във Върховен административен съд. Битката за момента наподобява изгубена, само че инициативата печели на своя страна арх. Петкана Бакалова.

Тогава първата тревога биха Камарата на архитектите в България, които споделиха, че от чисто архитектурна позиция няма по какъв начин една модерна болница да бъде напъхана в този скелет. Заради това, че този градеж не е бил консервиран и се е разрушил с времето, той не беше безвреден. Самото задание беше направено неуместно. В първичния му тип беше към 25 страници, откакто КАБ обърнаха внимание на Министерство на здравеопазването, че е ненапълно, то стана 40 страници. В международната процедура тези задачи са по 400-500 страници и то не тъй като би трябвало да се изпишат, а тъй като би трябвало в детайли да се опише каква би трябвало да бъде болничното заведение. Заданието трябваше да стартира върху нещо, за което ние настояваме от ден Първи - разбор на потребностите: какво би трябвало да прави тази болница, за какъв брой деца ще бъде предопределена, по какъв начин техните здравни потребности ще се трансформират в идващите години. Една болница действа примерно 50 години, ние би трябвало най-малко за идващите 30 години да знаем кого ще обслужва тя. Намерението да бъдат изхарчени тези 100 млн. лева за план, в който бяха пропуснати цели клиники, който нямаше даже спешни асансьори беше скандално, споделя Мария Брестничка.

Отзвукът не закъснява и през декември 2019 година е импортирано писмо, подписано от над 10 500 жители и 60 цивилен организации, с искане за прекъсване на публичната поръчка. Въпреки това на 17 януари 2020г. е избран изпълнителят ѝ ДЗЗД “Детско здраве ” (обединение на " Главболгарстрой " АД, " ГБС – Пловдив " АД и " Главболгарстрой Интернешънъл " АД).

„ Внесохме писмото, само че нямаше никакъв отзив. От Министерството на здравеопазването имаше отговор в смисъл " ние ще я построим “, спомня си Мария.



Мария Брестничка, Национална мрежа за децата, фотография: Фейсбук/За същинска детска болница

Гражданска самодейност по време на пандемия

Явното незачитане на публичното мнение води до това, че през март 2020 година се учредява Националната гражданска самодейност „ За същинска детска болница “. Форматът е подобен, че не допуска включването на организации, само че зад нея застават деятели от НМД, Асоциация „ Родители “, Камарата на архитектите в България, лекари, жители.

Тогава към момента не бяхме учредили Общност „ Мостове “, бяхме по-скоро неофициална организация. Аз, като цивилен деятел, съм член на инициативния комитет на НГИ „ За същинска детска болница ". Мотивира ме това, че родителите на деца с увреждания се сблъскват с много стени. Един от базовите проблеми е разпокъсаността на медицинските звена – това усложнява и забавя диагностиката, лекуването, възобновяване, ранната реакция, която е решаваща. В кадровата политика има пропуски, които директно се отразяват на качеството на живот на пациентите с увреждания, обяснява какво провокира участието ѝ в самодейността Валентина Ташкова.



Валентина Ташкова, Общност " Мостове ", фотография: Фейсбук/За същинска детска болница

" Асоциация Родители влязохме с концепцията, че родителите би следвало да имат значима роля в построяването на сходна национална детска болница, както и че процесът по построяването ѝ би трябвало да бъде транспарантен. Ние считаме, че това е развой, в който би трябвало да бъде взето под внимание мнението на всички заинтригувани страни - лекари, родители, архитекти, жители и т.н. Да, това е болница, само че освен болничните кревати са значими. Има и други неща - къде ще обитават родителите на децата, които се лекуват; каква ще е ролята им в оздравяването на децата; как ще бъдат подкрепяни; какво ще се случва с децата, които би трябвало да останат по-дълго в болница, по какъв начин ще учат, кой ще се занимава с тях; какво ще се случва, когато имат потребност от рехабилитация, аргументира присъединяване на Асоциация Родители Наталия Кирилова.



Наталия Кирилова, Асоциация Родители

Създаването на самодейността е маркирано с митинг пред здравното министерство, откъдето ги канят на среща.

Тази среща мина при извънредно неприятен звук, с нечуване и никакъв отговор на причините ни всъщност, дори не ми се желае да се връщам към това. Тя беше извънредно неприятен образец за това по какъв начин не се водят сходни диалози. Категорично отказахме да приемем това отношение на здравното министерство, споделя Мария.

Въпреки безапелационните професионални отзиви и настояванията на гражданската самодейност, по време на първия локдаун Министерството на здравеопазването подписва контракт за инженеринг на „ Национална многопрофилна детска болница “ с ДЗЗД „ Детско здраве “, който планува реорганизация на постройката в двора на Александровска болница. Седмици по-късно е импортирана петиция от 17 684 подписа с искане за оставката на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и неотложно преустановяване на контракта за дотъкмяване на негодния строеж с ненапълно и некачествено задание.



Протест пред Министерството на здравеопазването, 2020 година, фотография: Фейсбук/За същинска детска болница

Агонията на един план

Въпреки петицията, незавършеният градеж е разгласен за обект от национално значение. Това разрешава съкращаването на периодите за осъществяване на административни процедури и процедури по одобрение на капиталови планове. Дни по-късно над 1000 души се събират на протестна акция пред Министерския съвет. Представители на гражданската самодейност са поканени от президента на среща, по време на която се разисква каква би трябвало да бъде актуалната педиатрична болница. След седмица държавното управление афишира, че ще се строи нова постройка и ще бъде основан Обществен съвет, с вярата да приспи гражданската сила.

Нищо сходно не се случва и 5 юни 2020 в Народното събрание и в Министерски съвет е импортирана петиция на Националната гражданска самодейност с над 6046 физически подписа, събрани в изискванията на цялостен локдаун с искане за анулация на контракта, повсеместен разбор, цялостно задание, отворен конкурс, цивилен надзор и проект за ръководство на Детската болница.

По време на локдауна успяхме да съберем над 6000 подписа, действителни подписи с персонални данни от цялата страна. Другото ни доста значимо достижение бе, че спряхме да се помиряваме с „ Тука е по този начин – в случай че не е тази болница, друга няма да има ", споделя Мария - Но едно от огромните неща, които направихме, беше да сложим диалога, че ние би трябвало да имаме допустимо най-хубавото опазване на здравето, най-хубавата здравна грижа в тази болница. Не просто тъй като децата са значими, а и тъй като това е ангажимент на българската страна по интернационалното законодателство, а страната продължава да не го извършва. Успяхме да излезем от това, че в случай че не приемем този компромис, няма да имаме болница, тъй като „ тука е по този начин “.



Внасяне на петицията в Народното събрание, фотография: Фейсбук/За същинска детска болница

По покана на Министерството на здравеопазването НГИ “За същинска детска болница ” дава своето предложение за Обществен съвет, който да е с гражданско присъединяване и функционалности на цивилен надзор. В отговор министерството афишира учредяването на такъв съвет с присъединяване на негови представители, НЗОК, изпълнителя на плана ДЗЗД “Детско здраве ” и “Здравна капиталова компания ” ЕАД, учредена от ведомството с капитал от 100 млн. лева

Властите бързат, организира се публично разискване, на което е показан планът за болница на ДЗЗД “Детско здраве ”, който употребява незавършената постройка в комплекса на Александровска болница. Обсъждането протича бурно, публичната и експертна реакция е отрицателна. В резултат министърът на опазването на здравето, към този момент Костадин Ангелов, афишира, че ще се строи нова болница вместо да бъде завършен изоставеният градеж. Министерството на здравеопазването трансферира правата си на възложител на компания „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД.

Петицията, която спря харченето на „ едни 100 млн. лева “

През пролетта на 2021 година Национална гражданска самодейност “За същинска детска болница ” внася петиция, подкрепена от над 92 хиляди жители с искане за преустановяване на контракта с " Детско здраве ", изчерпателен разбор на детското опазване на здравето, правене на професионално и в детайли задание, осъществяване на открит интернационален конкурс и цивилен надзор.

" Това спря процеса, провокира прекъсването на контракта с консорциума „ Детско здраве “. Като създадем преглед, в случай че не беше този развой, в случай че не беше гражданската самодейност „ За Истинска детска болница “ през днешния ден щеше да има изхарчени едни 100 млн. за нищо ", обобщава Мария Брестничка.



Петиция за преустановяване на контракта с ДЗЗД “Детско здраве ”, фотография: Фейсбук/За същинска детска болница

Търсене на терен и кръгли маси

През пролетта на 2022 година постоянното държавно управление разпорежда поръчка за изследване на вероятните терени за строителство на болничното заведение. Терен по този начин и не е избран до идването на служебното държавно управление. През октомври същата година обаче е оповестено основаването на частна Национална детска болница. След остра реакция на Педиатричната асоциация, Национална гражданска самодейност " За същинска детска болница ", Национална мрежа за децата и фондация „ За положителното “, Министерство на здравеопазването въпреки всичко се съгласява, че приоритет е построяването на държавна Национална детска болница.

се взема решение за правене на разбор на потребностите, който би трябвало да дефинира къде, по какъв начин, с какви параметри и вероятност ще се построява Национална детска болница. Месеци по-късно, без никакъв разбор,. Аргументите на министрите на опазването на здравето и на районното развиване и благоустройството са, че мястото е отзивчиво, теренът - задоволително огромен и собствеността елементарно може да стане напълно държавна.

Провокирани от неочакваното решение, от НГИ „ За същинска детска болница “ изпращат питане до Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до информация, с което се интересуват на какъв стадий е създаването на тактиката за детско опазване на здравето, изготвя ли се разбор на потребностите. Отговорът може да бъде систематизиран в няколко думи – „ има работна група “. За основаването на Обществен съвет към плана за детска болница институцията мълчи.

Проект на мрачно

Това, което се случва, е на мрачно, преднамерено или не няма по какъв начин да знам, само че при подобен огромен публичен интерес държавните управления сами би трябвало да поддържат тематиката жива и да основават бистрота на процеса, тъй като ще бъдат атакуеми във всеки миг. Ние ще ги нападаме. Всичко би трябвало да е на показ. Наличието на Обществен съвет е част от тази бистрота. Този план има неповторимата опция да покаже по какъв начин се вършат нещата вярно, по какъв начин се създава тактика за детско опазване на здравето, професионален разбор на потребностите, по какъв начин се прави професионално написване на задание въз основата на този разбор, по какъв начин се прави интернационален архитектурен конкурс за най-хубавото, споделя Валентина Ташкова. - Проблемите в детското опазване на здравето не са изолирани, те са в подтекста на проблемите изобщо на опазването на здравето у нас. Общото чувство е, че животът и здравето на децата не са приоритет на нито едно ръководство през последните 30 години, заключава тя.



Служебният министър председател Гълъб Донев и служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев на оглед на терена в кв. Горна баня

" Въпросът продължава да седи. В общественото пространство не престават да излизат изказвания, че „ при започване на идната година започваме да строим “. Никой не споделя какво започваме да сторим. Това, което ние сме виждали досега, е една количествена сметка какви са сегашните кревати и по какъв начин те се придвижват в новата болница. Което не е нито разбор на потребностите, нито задание. И една обществена изява на районния министър, който споделя, че " ще се търси външна помощ да се прави оценка на строителството ". " Оценка на строителството ", каквото и да значи това, не е разбор на потребностите, посочва Мария.

По думите ѝ гражданската самодейност би подкрепила всяко изпитание, на което и да било държавно управление, стига да е в името на допустимо най-хубавата детска болница. Периодично се внасят оферти по какъв начин може да бъде изработен постоянно споменаваният и към момента фиктивен разбор на потребностите. Гражданският бранш даже инициира необятна полемика с присъединяване на експерти, по време на която са дадени съществени насоки какво би трябвало да бъде направено.

Практиката ни демонстрира, че няма последователност сред държавните управления. Именно по тази причина последното, което сме поискали по тематиката, е да се сътвори консултативна група към сдружението, която да води точни протоколи какво се разисква, до каква степен се е стигнало, какви са главните рекомендации, тъй че идващото държавно управление да може да стъпи върху това. По покана на настоящето служебно държавно управление, за трети път, внасяме предлагането за Обществен съвет, като в детайли сме разписали какво да прави този съвет, по какъв начин да действа, по какъв начин ще дава бистрота на процеса. Защото развой, в който понякога министъра излиза и споделя „ започваме да строим “, не е транспарантен, безапелационна е Мария Брестничка.

Диалогът институции - цивилен бранш

И тук събеседничките ми са единомислещи - всички държавни управления заявяват, че детското опазване на здравето и детската болница са топ приоритет, само че дейностите им демонстрират индиферентност.

Пресмятат единствено по какъв начин да се похарчат едни пари, дават витиевати и уклончиви обещания. Аз персонално, оставам с усещане, че редовият държавен уред стопира реализацията на плана заради липса на подготвеност. Това е характерен план, обикновено е администрацията да няма потенциала да го реализира, само че би трябвало да делегира този развой, да се допита до международните експерти в региона на проектирането на детски лечебни заведения, до компании, които вършат високопрофесионални разбори, пишат тактики, а у нас това не се случва. Един подобен план е с небосвод на живот най-малко 50 години, даже 100 напред. Нашите държавни управления до момента се пробват да се оправят със лични сили, с цел да могат да спестят някой лев. Това излиза прекомерно скъпо на обществото и огромната вреда идва от непрофесионалния метод и неспособността да се отбрани здравето на децата, счита Валентина - Категорична съм, че би трябвало да има публичен надзор. Затова от Инициативата настояваме за Обществен съвет и най-малкият позитив от подобен надзор е приемствеността при подобен огромен план, изключително при тази честа промяна на държавни управления. Нужна е резистентност и сега НГИ и гражданските организации сме потвърдили, че сме единствените участници, които знаят историята, и дейностите ни са непрекъснати и целенасочени. Ние не се отклоняваме от задачите си. Нащрек сме. Нямаме различен интерес, с изключение на планът да се реализира по най-хубавия метод за децата и техните родители, защото това касае цялото семейство, изключително при деца с увреждания.

Какъв е работещият модел в връзката с институциите изяснява Мария Брестничка:

По самодейност на Националната мрежа създадохме  " Парламентарна група за децата " с съответни претенденти за народни представители, които се ангажират с съответни политики по време на предизборните акции. Няколкостотин претенденти подписаха това съглашение. В последния парламент имахме 32 члена на тази парламентарна група. Тя ни дава опция да слагаме тематиките за децата. Защото, колкото и да са грабващи, тематиките за децата са първите, които потъват, изключително в забавните времена, в които живеем, казва тя.



Служебните министри на опазването на здравето и районното развиване и благоустройството афишират решението за градеж в кв. Горна баня, фотография: БГНЕС

Прогнозите за плана в Горна баня

Валентина Ташкова е песимист.

Нямаме разбор на потребностите, нямаме тактика – по какъв начин ще се развива, каква ще е позицията на тази детска болница. През 2017г. говорехме за Национална детска болница като единствена такава в страната. В момента обаче има няколко такива плана. Проектът в Бургас е в много напреднала фаза и се реализира по верния метод. Има поръчки за два други плана във Варна и Пловдив, което е изцяло резонно. И следователно тази Национална детска болница ще има друго състояние в общата картина. Добре, избрахме терена, чаках, че в действителност някой от Министерство на регионалното развитие или специалист ще изясни – „ избрахме го откакто се допитахме до еколози, до такива и такива експерти в градежи на лечебни заведения, до хора, които познават терена и могат да дадат оценка на всички връзки, аварийни трасета “. Нищо сходно, разяснява Валентина. - Дори да бяха пропуснали разбора, трябваше да има мнения на експерти, които да кажат, че е подобаващ. Искаме нещата да се случат добре, само че няма бистрота. Ние в действителност гадаем и сме в позиция на реактивност – нещо се случва и ние реагираме. Гражданските организации са в ролята на наблюдаващи. Профанизирането на тематиката е нещо, което ме ужасява. Защото това би трябвало да е най-чистият план, а ние към този момент сме го натоварили с негативи.

Според Мария Брестничка постепенно, само че несъмнено нещата се трансформират.

„ Често е разочароващо, само че живеем в забавни времена и като погледнем обратно виждаме, че в случай че нас ни нямаше, нещата щяха да бъдат по-зле. В момента най-малко приказваме за разбор на потребностите, за Обществен съвет и това не е необичайно екзотично животно, а нещо, което би трябвало да се случи. Много пъти сме говорили за това би трябвало ли да вършим дарителски акции за Национална детска болница. Най-голямото ни безпокойство е, че една дарителска акция може да обере гражданската интензивност и да не накара страната да си свърши работата. “

Вярвам, че Национална детска болница ще се построи - въпросът е по кое време и по какъв начин. Не ми се желае след всички тези години, тя да е компромис, тъй като няма да си заслужава напъните, които сме положили. Иска ми се, когато някой ден я видя издигната, да си кажа „ заслужаваше си “, а не „ о, Боже, какво направихме “. Защото ние към този момент сме част от това, споделя Наталия Кирилова.
Този документ е основан с финансовата поддръжка на Фонд Активни жители България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Фондация „ Офф медия “ и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България. “
„ Този документ е основан с финансовата поддръжка на Фонд Активни жители България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Фондация „ Офф медия “ и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР