Националната асоциация на зърнопроизводителите открива официално жътвената кампания. Представителите на

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите открива официално жътвената кампания. Представителите на
Коментари Харесай

Официално откриват жътвената кампания, очакваме добра реколта

Националната асоциация на зърнопроизводителите открива публично жътвената акция. Представителите на браншовата асоциация ще създадат и обичайното зажънване на ръжта по интернационалния план " Хляб на мира ".

Проектът е европейска самодейност, в която се включват 12 страни от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 година като добитата ръж от полето към Помирителната черква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 година се поставят първите ръжени семена на исторически значими места в 12-те страни, с цел да отбележат рухването на Берлинската стена.

Извън този обред България още веднъж чака добра годишна продукция, която има шансове да се приближи до миналогодишния връх, когато стопаните прибраха над 7 млн. тона от 12 млн. декара пшеница при междинен рандеман от близо 600 кг на декар.

Заради положителните добиви страната ни се утвърди като един от главните производители на пшеница освен в Европа, и продължава да е важен фактор на интернационалния пазар на зърно, заемайки 11-о място в света по експорт на пшеница в над 30 страни. По данни на агроминистерството пшеницата заема близо 20% от общия селскостопански експорт на България през 2021 година

Проблем за зърнопроизводителите тази година са високите цени на горивата и торовете, които оскъпяват реколтата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР