Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, подета за първи път

...
Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, подета за първи път
Коментари Харесай

Добрич се включва в националната лятна антиспин кампания

Националната АНТИСПИН акция е целогодишна самодейност, подета за първи път в България през 1992 година, която има за цел да насочи вниманието на обществото към казуса СПИН (Синдром на добитата имунна недостатъчност) и да увеличи публичната информираност за методите на предаване и на предотвратяване от ХИВ (човешки имунодефицитен вирус) и други полово излъчени инфекции (СПИ).

Съгласно данните на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) през трите години на дейна пандемия от COVID-19 и други световни рецесии, напредъкът в битката против СПИН се е забавил, а наличните запаси са намалели, поставяйки милиони животи в риск. Предоставянето на услуги за предварителна защита, тестване, лекуване и грижа за ХИВ продължава да бъде съществено предизвикателство за здравните системи в международен мащаб.

Основните пътища на предаване на инфекцията са: по сексуален път (при сексуален контакт с възпален партньор), кръвен път (при контакт с кръв на възпален – потребление на общи игли, спринцовки, ножчета за бръснене и други режещи инструменти) и отвесен път (от майка на дете, инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене).

Какво е безвреден секс?

Напълно безвреден секс не съществува. Все отново в случай че няма контакт със сперма, кръв, вагинален секрет, вероятността да се заразим е много по-ниска.

Презервативите значими ли са?

Експертите предлагат при секс постоянно да се употребява презерватив – това е единственото за момента средство за предотвратяване от възпаление с ХИВ по полов път. Правилното му и постоянно потребление понижава до най-малко риска от заразяване.

За да усили информираността на младежите и хората в риск за методите на заразяване и предотвратяване от ХИВ/СПИН и други СПИ, в интервала 14-31.08.2023 година Министерство на здравеопазването провежда обичайна Национална лятна АНТИСПИН акция.

По време на акцията РЗИ-Добрич ще организира осведомителна акция измежду младежите, плажуващи на територията на черноморските общини в региона, по тематиките “СПИН ” и “Рисково полово държание ”, както и ще популяризира здравно-образователни материали и презервативи.

ГРАФИК НА КАМПАНИЯТА:

14-18.08.2023 година – община Балчик и община Каварна;

21-25.08.2023 година – к.к. Албена и с. Кранево;

30-31.08.2023 година – община Шабла;

28-29.08.2023 година – Комплекс за обществени услуги за деца и фамилии (КСУДС), гр. Добрич.

Екипи от доброволци на Българския юношески Червен кръст – Добрич ще раздават здравно-информационни материали в центъра на гр. Добрич и парк „ Свети Георги “, приканвайки жителите да се включат в самодейността за безвъзмезден и неизвестен тест за ХИВ.

В рамките на акцията КАБКИС при РЗИ-Добрич, който се намира в постройката на РЗИ-Добрич, ет. 1, кабинет № 115, ще изследва гратис и при опазване на анонимност всички жители, които пожелаят проучване за ХИВ. Работното време на кабинета е от 9.00 ч. до 15.00 ч.

*КАБКИС – Кабинет за анонимно и гратис консултиране и проучване за ХИВ/СПИН
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР