Националната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка на Българската

...
Националната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка на Българската
Коментари Харесай

„Такива неща не са за приказване“: Имотите за милиарди на Българската православна църква

Националната организация за приходите (НАП) разпореди данъчна инспекция на Българската православна черква. Екип на bTV ревизира какво има църквата, какви са приходите ѝ и заплаща ли налози – тематика от неразучената земя или както казвали откривателите на непознатите места в древността: „ тера инкогнита “. 

Църквите с дребни бюджети са изправени пред въвеждане на режим на тока, сподели митрополитът

Бутиците на ул. „ Съборна “, силиконовите дами с джипове в заведенията на пл. „ Света Неделя “ са клиенти на магазини и заведения за хранене, благосъстоятелност на Българската православна черква.

Приходите от наеми на тези парцели са „ тера инкогнита “ за българската страна и по-конкретно за Национална агенция за приходите. Църквата има привилегията да не заявява доходи от сходна търговия . Преподавателят по църковно право доцент Делян Николчев споделя законно ли е това.

„ Принцип на актуалното право е, че не може да има привилегии за никой. По отношение на наемите Светият синод твърди, че те в действителност не би трябвало да подлежат на самостоятелен финансов одит, защото те в действителност били подаяние, забележете подаяние от вярващи, а това не били наеми “, показва доцент Делян Николчев.

Той реши да отговори на рецензиите за зарята на Великден през вчерашния ден, само че на брифинга се стигна до напрежение и престрелка на висок звук

За да правиш бизнес в парцел на Българската православна черква е задоволително да имаш религия. Данъци за облага от наеми страната не търси от духовенството. Държавен надзор на приходите не се прави.

Всъщност в края на предходната година инспекция за дължими налози от страна на църквата стартира и то за интервала обратно, чак до 2017 година Затова изпратихме питане до Национална агенция за приходите на какъв стадий е инспекцията и какво е разкрила. Оттам обаче ни дадоха отговор, че инспекцията е спряна с претекст – гибелта на патриарха, и ще бъде възобновена, когато бъде определен нов патриарх.

Случайно ли – това е следващият несполучлив опит на страната да реализира надзор върху бизнеса на църквата.

„ Национална агенция за приходите изпрати и финансовото министерство, изпрати хора, които да създадат инспекция на Пловдивската митрополия. Тези хора, длъжностни лица в действителност бяха изгонени. Сериозно, да. Не бяха позволени изобщо “, споделя доцент Николчев.

Колко огромни са в действителност имуществото и бизнесът на Българската православна черква?

„ Какво има църквата – този въпрос съм го задал на своите студенти. Пиша шестица на този, който ми даде отговор. Никой не можа да даде отговор на този въпрос “, споделя доцент Николчев.

За шестица нямаме упоритости и благоприятни условия, само че екипът ни взема решение да опита да разбере с какви активи разполага един-единствен храм в Софийската митрополия – Драгалевският манастир „ Успение Богородично “. Очаквахме, че манастирът има парцели за милиони, само че нямаме фикция да си представим, че той има имущество по-скоро за милиард.

В справката за собствеността на манастира са единствено парцелите в имотния указател, по чиито партиди има промени и придвижвания след 1998 година В справката откриваме, че манастирът е актувал внушителните над 150 декара в най-новия и най-агресивно застрояван квартал на София и на България „ Манастирски ливади “.

Всъщност „ Манастирски ливади “ се оказват някогашните ливади точно на Драгалевския манастир. Оттам идва и името им. Там, където до 30-те години на ХХ век духовниците са пасли своите говеда и по този начин са се издържали, през днешния ден земята коства на пазара сред 1000 и 3000 лв. на кв. м. Над 150 декара повърхност е задоволителна да се построят най-малко 100 блока.

Ул. „ Тодор Джебаров “ се трансформира единствената за по-нормален достъп до квартала, споделят живущите в „ Манастирски ливади “, само че и тя ще бъде затворена

И тук поражда въпросът за какво години наред там нямаше детски градини, учебни заведения и дори улици? И за какво църквата не е дарила най-малко дребна част от земята си за децата на този най-нов квартал обратно в годините?

„ Да зададем въпроса къде е обществената активност на Българската православна черква. Това е част от нейната социална функционалност. Трябва ли страната да налива пари в институция, която не извършва публичната си функционалност? “, пита още веднъж Горан Благоев.
   
Над 150-те декара от ливадите на манастира са единствено част от парцелите на Драгалевския манастир. Според регистъра храмът е притежател и на общо стотици декара земя в Драгалевци, над 40 декара имоти в „ Кръстова вада “ към бул. „ Черни връх “, а също и в кварталите „ Витоша “ и „ Симеоново “, както и още 60 декара в Киноцентъра.

Друга в региона няма, алтернативата е секване на претрупан бул.

Драгалевският манастир е притежател и на жилища на улица „ Родопски извор “, в това число мезонети. Проверяваме кой ли живее в жилища, благосъстоятелност на църквата .

Дама, живееща във вход, в който има църковни жилища ни споделя какво знае, без да разкрива своята идентичност. „ Манастирът е имал някакъв парцел и този, който построява този блок, ги обезщетява . Те ги дават чартърен. На какви хора, при какви условия – не е ясно “, споделя тя.

Питаме един от наемателите какъв брой се заплаща, с цел да живееш в парцел на църквата, само че отговор той не желае да ни даде.

Жилищният комплекс е съвсем приключен, само че няма Акт 15

Пристигаме в Драгалевския манастир, с цел да питаме чиновниците там кой и по какъв начин ръководи парцелите им. Посреща ни духовник, който не желае да бъде сниман. Твърди, че не го интересуват материалните въпроси, а единствено духовните и ни споделя, че с парцелите се занимава една монахиня – Серафима. Свързваме се с нея по телефона.

„ За това репортажи вършат ли се? Имотите на църквата… Там има такива неща, които не са за приказване. Защото аз не желая да си поставям главата в торбата. Това са съществени работи, не е за всеки. Аз съм на среща в този момент и няма по какъв начин да си приказваме по тези въпроси “, дава отговор ни Серафима.

Търсим и Светия синод с въпроса за парцелите. Засега отговор на въпросите ни няма. Пазарните оценки на стотиците декари имоти манастирски парцели в „ Лозенец “, „ Манастирски ливади “, „ Витоша “, „ Симеоново “ е сред няколко стотин милиона и 1 милиард лв.. За множеството е мъчно да се откри кой и при какви условия употребява.

„ Всичко под масата. Вероятно парите се разделят по епархиите. Не мога да знам това “, споделя доцент Николчев.

Междувременно, синодът разгласи католици и протестанти за еретици

Върху два парцела, които са маркирани като благосъстоятелност на църквата през декември 2021 година, през днешния ден се строи голям комплекс в квартал „ Манастирски ливади “. От разрешенията за градеж разбираме, че върху единия терен ще се застроят 13 272 кв. метра разгъната застроена повърхност, а върху другия имот – 1856 кв. м застроена повърхност.
 
„ Много забавно е, че Светият синод, когато не му е преференциално споделя: „ Не, не, оставете ни, ние сме отделени от страната по Конституция “, само че в тази ситуация на заплащането на заплати от страна на страната, от държавния бюджет към свещенството, няма проблем. Всъщност това са пари на българския поданик, който заплаща заплати на нещо, което е сякаш отделено от страната “, добавя доцент Николчев.

Кой в Светия синод управлява тези доходи и разноски?

„ Затова зададох въпроса за какво синодът не вкара регистъра на своите парцели. Защо Българската православна черква не вкара практиката, която е съществувала до 9 септември 1944 година да се разгласяват годишните бюджетни доклади на Светия синод “, отбелязва Горан Благоев.

Проверява се дали има забъркани нотариуси

По думите му единствено за тази година бюджетът е отделил  38,4 милиона дотация  на Българската православна черква.
 
Ако регистърът на църковните парцели се вкара, денят в който това стане обществено, евентуално ще осъзнаем, че няма корпорация на територията на нашата страна, която даже да се приближава по капитализация до Българската православна черква.

 Митрополит Антоний: Да продадем парцелите на БПЦ, с цел да платим тока и да пляскаме с ръце? Тази събота и неделя 4 мин. Митрополит Антоний: Да продадем парцелите на БПЦ, с цел да платим тока и да пляскаме с ръце? Архимандрит Дионисий: В храма Тази сутрин 1 мин. Архимандрит Дионисий: В храма " Св. Александър Невски " са осъществявани злоупотреби Живущите в столичен квартал се оказаха в плен на градежи и поправки Тази сутрин 2 мин. Живущите в столичен квартал се оказаха в плен на градежи и поправки Родителите в „ Манастирски ливади ” сами отвориха детската площадка, която чакат година и половина България 3 мин. Родителите в „ Манастирски ливади ” сами отвориха детската площадка, която чакат година и половина Ще изгубят ли жилищата си купувачи в първокласен комплекс в София поради банкрут? Тази сутрин 4 мин. Ще изгубят ли жилищата си купувачи в първокласен комплекс в София поради банкрут? Общество 2 мин. " Богоугодната " супер кола се появи на нови фотоси от Варна Няма арестувани по аферата с църковните парцели България 1 мин. Няма арестувани по аферата с църковните парцели Митрополит Антоний: Да продадем парцелите на БПЦ, с цел да платим тока и да пляскаме с ръце? Тази събота и неделя 4 мин. Митрополит Антоний: Да продадем парцелите на БПЦ, с цел да платим тока и да пляскаме с ръце? Архимандрит Дионисий: В храма Тази сутрин 1 мин. Архимандрит Дионисий: В храма " Св. Александър Невски " са осъществявани злоупотреби Живущите в столичен квартал се оказаха в плен на градежи и поправки Тази сутрин 2 мин. Живущите в столичен квартал се оказаха в плен на градежи и поправки Родителите в „ Манастирски ливади ” сами отвориха детската площадка, която чакат година и половина България 3 мин. Родителите в „ Манастирски ливади ” сами отвориха детската площадка, която чакат година и половина Ще изгубят ли жилищата си купувачи в първокласен комплекс в София поради банкрут? Тази сутрин 4 мин. Ще изгубят ли жилищата си купувачи в първокласен комплекс в София поради банкрут? Общество 2 мин. " Богоугодната " супер кола се появи на нови фотоси от Варна Няма арестувани по аферата с църковните парцели България 1 мин. Няма арестувани по аферата с църковните парцели Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР