Националната агенция за приходите (НАП) се размина с глоба в

...
Националната агенция за приходите (НАП) се размина с глоба в
Коментари Харесай

Изтекла давност. НАП се спаси от над 5 млн. лв. глоба заради теча на данни през 2019 г.

Националната организация за приходите (НАП) се размина с санкция в размер на 5,1 млн. лв. . Финансовото наказване ѝ беше наложено след огромния теч на данни на 15 юли 2019 година

Административният съд в София реши да анулира санкцията заради изтекла отминалост, наложена на Национална агенция за приходите през август 2019 година от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) поради приключването на данните на над 5 милиона български жители.

Още тогава Национална агенция за приходите оспори санкцията пред Софийския областен съд, само че той удостовери наказателното разпореждане чак при започване на ноември 2023 година Така делото за санкцията отиде при идната инстанция - Административния съд.
Абсолютна отминалост
Национална агенция за приходите базира обжалването си на член от Накателния кодекс (НК), който гласи че отминалостта, която изключва налагането на санкция, е 4 години и половина. Това значи, че тя е изтекла на 15 януари тази година.

Представителят на КЗЛД твърди, че отминалостта е 5 години, се схваща от протокола на съвещанието. Т.е. че изтича на 15 юли, само че не са посочени причините на комисията за това.

Върховен административен съд (ВАС) приема в наложителната си процедура, че изпълнителната отминалост за имуществените наказания е 5 години. Този въпрос обаче може да бъде подложен когато е налице влезнало в действие наказателно разпореждане. Такова в тази ситуация с Национална агенция за приходите няма.
Какво се случи през юли 2019 година
На 15 юли 2019 година се разбра, че хакери са източили от масивите на Национална агенция за приходите данните на 4 млн. живи български жители и на още към 1 млн. умряли. Това стана ясно откакто " неизвестен съветски хакер " изпрати имейли до български медии.

Подсъдими по делото са изпълнителният шеф на компанията “ТАД Груп ” Иван Тодоров и специалистът по киберсигурност Кристиян Бойков , упрекнат като директен причинител на хакерската офанзива против осведомителната система на Национална агенция за приходите.

Делото против тях беше импортирано в Софийски градски съд (СГС) при започване на предходната година. От тогава насам на прокуратурата и към момента следва да стартира всъщност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР