Националната агенция за приходите/НАП/ и изпратила писма до стотици туроператори

...
Националната агенция за приходите/НАП/ и изпратила писма до стотици туроператори
Коментари Харесай

НАП към туроператорите: Върнете държавната помощ с лихвите

Националната организация за приходите/НАП/ и изпратила писма до стотици туроператори с искане до две седмици непринудено да върнат „ получената безплатна финансова помощ със законната рента от момента на приемане на помощта досега на възобновяване ѝ “, заяви „ Труд “.

В писмата, получени фирмите, компаниите не просто са поканени да подадат докладите си по програмата, само че и са известени, че на съответната компания „ е предоставена инспекция за определяне на непозволено получени средства по скица за набиране на заявки за поддръжка BG16RFOP002-2.095 и/или №BG16RFOP002-2.097 „ Подкрепа посредством оборотен капитал за МСП, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “ по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 “. От в. „ Труд “ показват, че разполагат с няколко писма и текстът им е еднакъв.

Национална агенция за приходите счита, че помощта е усвоена непозволено заради обстоятелството, че в избрани интервали през 2020 година провеждането на проведени пътувания е било неразрешено, само че други действия са били разрешени - организирането на самостоятелни пътувания, на независимо хотелско настаняване, както и продажбата на самолетни билети, тъй че оборотът от тези действия би трябвало да бъде изключен от подадени информации. По същия метод „ се изключват приходите от предплатените заплащания и доходи, които не са директно свързани с активността или интервала на подкрепяне “.

Според бизнеса това демонстрира непознаване на спецификата на туроператорската и турагентската активност, при която времето на осъществяване на услугата и на осъществяване на оборота не съответствува, защото хората предплащат за ваканции, на които от време на време отпътуват не след дни, а след месеци и даже години. По-притеснителен съгласно представителите на фирмите е тонът на получените писма, в които компаниите са упрекнати, че са получили непозволено средства и се приканват да ги върнат с лихвите.

Освен това, до момента в който другите европейски страни бързо съумяха да подкрепят секторите си, тъй че да запазят чиновниците си и да оцелеят финансово, у нас помощите са забавиха фрапантно и бяха в доста по-ниски размери спрямо европейските.

„ И в този момент да се отнасят с нас като с нарушители, при изискване, че с цел да получим тази помощ сме били авансово утвърдени и сме отговаряли на посочените условия, с цел да бъдем утвърдени по програмата е най-малкото обидно “, показват представители на бранша. Те настояват, че никой от тях не държи получените средства в сметката си.

От Национална агенция за приходите са поискали от фирмите да дават информация за оборота си през интервалите, за които са получили финансиране и за интервалите от 2019 година, посредством които са потвърдили спад в оборота. Първи против метода на инспекциите и рискът да връщат помощите на страната се оповестиха ресторантьорите, които също получиха сходни писма от Национална агенция за приходите, само че още при започване на месеца.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР