Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА)

...
Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА)
Коментари Харесай

НАСА ще удари астероид с ракета

Националната администрация по аеронавтика и проучване на галактическото пространство (НАСА) разгласи старт на задачата DART. Ще се тества интервенция за отбрана на Земята от евентуално рискови метеорити, оповестява dailymail.co.uk. Ще бъде изстреляна ракета със специфична сонда, която ще би трябвало да се сблъска с метеорит и да промени орбитата му.
65803 Didymos - Дидим (гръцката дума за близнак) е метеорит, чиито размери са под един километър, със синхронна двоична система. Класифициран е като евентуално рисков метеорит за конфликт със Земята. Астероидът е открит през 1996 година посредством проучване на Spacewatch на Кит Пийк  а дребната му 160-метрова луна е открита през 2003 година и наречена Диморф. Дидим е задачата на задачата DART - да се тества опцията за отбягване на астероиден удар с галактически транспортен съд.
Стартът на ракетата-носител Falcon 9 на SpaceX, на борда на която е DART, е плануван за 24 ноември и тя ще се насочи към двойния метеорит от базата на галактическите сили Вандерберг в Калифорния.DART ще би трябвало да се отдели от ракетата, да доближи двойния метеорит Дидим-Диморф през есента на 2022 година и да се разбие в Дидим на 2 октомври 2022 година По този метод ще се промени скоростта на Дидим с част от %, само че това ще бъде задоволително, с цел да може НАСА да мери изменената му орбита.Дидим е бил най-близо до Земята през 2003 година - на 3,7 милиона благи.
От двата съставния елемент на системата, Дедим е по-опасният и с по-голяма възможност да удари Земята. Въпреки че наоколо до планетата ни има голям брой галактически скали с неговия размер, които НАСА и Центърът за проучване на обекти към Земята (CNEOS) към момента не са следили задълбочено, НАСА смята всеки обект наоколо до Земята като „ евентуално рисков “. Изискванията са той да попада в границите на 0,05 астрономически единици (4,6 милиона мили) и да е по-голям от 460 фута в диаметър.
„ DART ще бъде първата проява на техниката на кинетичен удар, която включва изпращане на един или повече огромни, високоскоростни галактически кораби по пътя на метеорит в космоса, с цел да промени придвижването си “, се споделя в известие на НАСА. 
DART е първата част от тактиката за отбрана на НАСА, създадена в съдействие с Европейската галактическа организация за отбрана на Земята от допустимо влияние от „ рисков метеорит “.Мисията се ръководи от Службата за съгласуваност на планетарната защита на НАСА и отдела за планетарни науки на дирекцията на научната задача в централата на НАСА.  
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР