Национална пациентска организация депозира в президенството писмо с искане за

...
Национална пациентска организация депозира в президенството писмо с искане за
Коментари Харесай

Националната пациентска организация поиска вето върху спирането на парите за нови лекарства

Национална пациентска организация подава в президенството писмо с искане за налагане на несъгласие върху Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.  Искането засяга съответно частта от Закона, с която се предлага цялостна възбрана на заплащането от Националната здравноосигурителна каса следващата година. на лекарствени лечения с ново интернационално непатентно название „ за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен лист по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, както и включени в позитивния лекарствен лист лекарствени артикули по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които подлежат на възнаграждение за първи път през 2018 година “.

Национална пациентска организация е безапелационна, че тези текстове нарушават правата на пациентите за достъп до лекуването, от което се нуждаят. " Вярваме, че обезпечаването на жизненоважно, даже животоспасяващо лекуване е от първостепенно значение и усъвършенстването на разноските не трябва да става за сметка на ограничение достъпа до лекуване. ", допълват оттова.

Ако възбраната за новите медикаменти остане, доста пациенти ще се окажат без конкуренция на лекуването си. Сред засегнатите ще бъдат болните от хронична лимфоцитна левкемия, идиопатична белодробна фиброза, остра лимфобластна левкемия (засягаща деца), хидраденит, идиопатична тромбоемболична пулмонална хипертония, продължителен панкреатит, медуларен карцином на щитовидната жлеза, хемангиоми при деца, деен ревматоиден артрит, хормонално позитивен/ХЕР-2 отрицателен метастатичен рак на млечната жлеза, мултиплен миелом, метастазирал меланом, акромегалия, бъбречен ангиомиолипом, тежка астма, недребноклетъчен рак на бял дроб и други

" Никой от нас не знае дали утрешният ден няма да го срещне с някое от тези болести. А мораториумът касае лекуването освен на тях, само че и всички нови лечения, които в това време бъдат основани за противопоставяне на нелечими до момента болести. ", показват от най-голямата пациентска организация у нас.

Национална пациентска организация поддържа и проведения в обществената мрежа Facebook от пациенти митинг против Мораториума, който ще се организира на 09.12.2017 година (събота) от 11:00 ч. на площада пред Народното събрание в София.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР