Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт

...
Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт
Коментари Харесай

Започна информационна кампания ``Действай бързо! Инсултът не чака!`` |

Национална осведомителна акция за повишение информираността за симптоматиката при инсулт започва на 08 септември 2021 година Кампанията под надпис „ Действай бързо! Инсултът не чака! “ се провежда от Българското сдружение по неврология взаимно с фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, за да се осведоми необятната общност по какъв начин да разпознава първите признаци на инсулта и какви стъпки да се подхващат, в случай че ги видим. Инициативата цели и да предизвика деяние, защото при бърза и навременна реакция може да предотврати следваща инвалидизация и други затруднения за потърпевшия.

Инсултът е незабавен неврологичен случай, който може да засегне избран сектор, а от време на време и целия мозък, по тази причина е значимо да се работи допустимо най-скоро при различаване на признаците.

„ Доказано е, че за 1 секунда умират 32 000 мозъчни кафези, т.е. за 1 минута почти 1,9 млн. кафези губят функционалностите си , а в края на първия час към 120 млн. мозъчни кафези са в положение на смъртна заплаха или са в незадоволително функционално положение в околната на мозъчния инфаркт област, само че към момента могат да бъдат възобновени изцяло, в случай че се стартира навременно, съответно и вярно лекуване. Това дефинира понятието „ лечебен прозорец ” от 0 до 4,5 часа от началото на признаците на инсулта. “, съобщи акад. проф. доктор Иван Миланов дмн, ръководител на Българското сдружение по неврология.

„ Ако признаците на инсулта бъдат открити и в случай че лекуването стартира в точния момент, процесът на „ умиране “ на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде избавен и може да намалее вероятността за спомагателни затруднения и тежки последици за засегнатия пациент. Това може да се случи чрез положителното познаване на симптоматиката при инсулт. Обществеността би трябвало да е наясно, че при инсулт, заплахата за пациента произтича от закъснялото постъпване в профилирано звено за лекуване на инсулти . Затова мотото на актуалната осведомителна акция е „ Действай бързо! Инсултът не чака! “, добави проф. доктор Миланов.

Основен детайл на самодейността е осведомително видео, което демонстрира симптоматиката при инсулт . То се основава на признатият в международен мащаб метод F.A.S.T., който БДН приспособява на български език – „ БЪРЗО “ е елементарен метод за запомняне на стъпките за различаване на симптоматиката при инсулт и дейностите, които да бъдат подхванати:

Б ързо разпознай признаците благодарение на елементарен тест

Ъ гли на устата – Може ли болният да се усмихне? Има ли деформиране на устните ъгли?

Р ъце – Може ли болният да вдигне двете си ръце по едно и също време и да ги задържи?

З атруднения в речта – Може ли болният да повтори просто изречение? Има ли безредие на думите?

О бади се на тел. 112, в случай че забележиш тези признаци или транспортирай болния до най-близката болница за лекуване на инсулти!

Видеото е налично във и на уебстраниците на болнични звена с поделение за лекуване на инсулт. Ивет Лалова, Ицо Хазарта, Владо Пенев и доктор Неделя Щонова, както и блогърите Мама Нинджа и Татко Калоян също поддържат самодейността като споделят информация на персоналните канали в обществените мрежи. Кампанията е подкрепена и от Националната пациентска организация.

Мозъчните инсулти са измежду най-разпространените болести в развитите страни. По данни на Европейската организация за инсулти (ESO) България се подрежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за гибел у нас. Всяка година у нас над 50 000 души се разболяват от мозъчен инсулт.

„ Над 150 000 българи имат повече от един от главните рискови фактори за инсулт: високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерол, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушене, корист с алкохол, наднормено тегло, стрес, сърдечносъдови, ендокринни и други хронични болести, водещи от своя страна до некачествено кръвоснабдяване на мозъка и риск от мозъчен инсулт. “, сподели проф. доктор Миланов.

При бързото различаване на признаците и отклоняване на потърпевшия в болница за лекуване на инсулти, по преценка на невролога и след серия от проучвания, може да се приложи лекуване, което да сведе до най-малко риска от инвалидизация. То се ползва до 4.5 часа от началото на признаците. През 2020 година лекуването се ползва на пациенти с инсулт в 42 общо лечебни заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР