Национална героиня на Франция, преследвана и изгорена на клада, а

...
Национална героиня на Франция, преследвана и изгорена на клада, а
Коментари Харесай

Жана д’Арк: Историята на една светица, осъдена на смърт

Национална героиня на Франция, преследвана и изгорена на клада, а по-късно оповестена за светица – това е една от най-известите дами в Европа – Жана д’Арк. На днешната дата през 1431г. е изгорена на кладата в Руан.

Родена в смутни за Франция времена, Жана би трябвало да откри търси спасението в религията. Героинята на Петата република се ражда през 1412г. в семейство на заможни селяни. Детството й бива помрачено от началото на една война, траяла повече от 100 години.

По време на ръководството на Шарл VII,
Франция изпада в сериозно състояние –
цялата северна част е окупирана от англичаните, а френската войска е толкоз отслабнала, че е се слага въпроса за независимостта на страната.

Жителите на родното село на Жана д’Арк – Домрем остават правилни на краля и селото два пъти бива разрушавано от последователите на бургундския херцог, който е на страната на англичаните.

Легендата споделя, че точно тогава, Жана чува гласовете на архангел Михаил и св. Екатерина и св. Маргарита, които я приканват да отбрани Франция. Младото момиче взема решение, че нейното предопределение е да избави страната си. След голям брой трудности,
Жана д’Арк съумява да се срещне с Шарл VII
и да си издейства боен отряд, с който съумява да смъкна британската блокада на град Орлеан. Тази победа вдъхва на френското население религия в богоизбраността на Жана и нейната популярност и въздействие извънредно нарастват.

През юли 1429г. отрядите под предводителството на Жана д’Арк се доближават до вратите на Реймс, където френските крале от остаряло време се миропомазвали. По нейно гледище Шарл VІІ тържествено се коронова в Реймс на 17 юли 1429 година Получавайки короната, Шарл стартира да счита, че задачата на Жана е към този момент изпълнена и без вдъхновение изслушва проектите й във връзка с извоюването на останалата френска територия.

През пролетта на 1430г. жителите на Компеня, обсадени от войските на бургундския херцог, викат Жана д’Арк за помощ. Пристигайки на мястото, на 23 май 1430 година Жана попада в плен на бургундците, които я продават на англичаните.

Делото на Жана д’Арке предадено на църковния съд в Руан, обвинявайки я в разкол и магия.

На 29 май 1431г. членовете на църковния арбитражен съд, съдии и асистенти се събират в архиепископската черква под управлението на епископа на Бовези Пиер Кошон и вицеинквизитора на Франция Жан Леметр. Взимат окончателното решение да предадат осъждането в ръцете на светската власт, молейки я да работи с пределна мекост, без клане – т.е. смъртна присъда с изгаряне на клада.

Дали обаче е починала на кладата остава мистерия и до през днешния ден – разнообразни сведения настояват, че Жана д’Арк е била изгорена, мнозина настояват, че са я виждали в разнообразни френски градчета.

Двадесет и пет години след кладата, „ Орлеанската дева ” папа Каликст III я признава за почтена и я прогласява за мъченица. Католическата черква се пробва да завоюва дивиденти и на 16 май 1920г. папа Бенедикт ХV я афишира за светица.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР