Национална агенция за приходите (НАП) ще внедри международния стандарт за

...
Национална агенция за приходите (НАП) ще внедри международния стандарт за
Коментари Харесай

НАП с нов проект за събиране на данни от данъкоплатци

Национална организация за приходите (НАП) ще внедри интернационалния стандарт за събиране на счетоводни данни от огромните и междинни данъкоплатци в уеднаквен формат въз основата на Стандартен одитен файл за данъчни цели (SAF-T). Той е създаден от Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/.

Този метод на отчитане обезпечава по-ефективно справяне с ръководството на риска за фиска (на национално и европейско ниво), понижаване на административната тежест за бизнеса и администрацията и повишение на доброволното съблюдаване от страна на данъкоплатците.

SAF-T съставлява компютърен файл, който разрешава елементарно добиване на авансово дефиниран набор от счетоводни записи в общо четим формат. Този файл улеснява данъкоплатците да дават техните електронни записи на данъчните инспектори в поддръжка на своите данъчни заявления, както и на инспекторите да прегледат счетоводните записи. На процедура бизнесът  разполага с инструмент за отчитане, който дава отговор на условията на разнообразни държавни или неправителствени организации, да вземем за пример статистически организации, инспектори, банки, промишлени организации. 

В рамките на плана, който е с дълготрайност 24 месеца, ще бъдат събрани положителни интернационалните практики от опита с други данъчни администрации от Европейски Съюз при внедряването на SAF-T, ще се извърши разбор на актуалната вътрешна и външна среда в Национална агенция за приходите, ще бъдат създадени тактика за метод и пътна карта за въвеждането на SAF-T формата в България.

Данъчни търсят 43 000 индивида за неплатени отговорности

Внедряването на електронен продан на счетоводни данни в SAF-T формат ще способства за по-добра, по-фокусирана и навременна връзка на приходната организация с огромните данъкоплатци на по-ранен стадий и със междинните – на идващ. За задачата Национална агенция за приходите би трябвало да построи своя административен потенциал във връзка с знания, умения и характерна техническа експертиза, в това число посредством продан на положителни практики със страни, които към този момент сполучливо са въвели този интернационален стандарт за отчитане на приходите. 
 Българска телеграфна агенция Българска телеграфна агенция
Подобряването на успеваемостта на данъчната администрация ще докара до понижаване на административната тежест.

В дълготраен проект въвеждането на SAF-T у нас ще способства за усилване насърчаването на лицата за непринудено съблюдаване на данъчното и осигурително законодателство и за повишение доверието сред Национална агенция за приходите и нейните клиенти.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР