Национализациите в Украйна формират имотен залог за западните заемиУкраинският капитализъм,

...
Национализациите в Украйна формират имотен залог за западните заемиУкраинският капитализъм,
Коментари Харесай

Украинският капитализъм функционира като зависим, изостанал и периферен

Национализациите в Украйна образуват заможен залог за западните заеми

Украинският капитализъм, зародил върху руините на Съюз на съветските социалистически републики, бързо закупи свойствата на подвластен, изостанал и перифериенен. Този стопански модел съществуваше в Украйна до 24 февруари 2022 година

Оттогава украинската стопанска система стартира бързо да деградира. Първо, логистичните вериги, свързващи обособени украински компании между тях и с външните пазари, започнаха да се разпадат. Второ, имаше дефицит на служащи заради активизирането на мъжката част от популацията и всеобщата емиграция. Трето, доста обекти на украинската стопанска система бяха изведени от строя по време на военните дейности.

Повечето анализатори характеризират измененията в украинската стопанска система с думите „ рецесия “, „ колапс “, „ злополука “. По данни на МВФ през 2022 година се чака Брутният вътрешен продукт на Украйна да падне с 35%, инфлацията ще бъде към 30%. Дефицитът на държавния бюджет, без външните помощи, доближи 13,9% от Брутният вътрешен продукт към началото на септември. Икономическата злополука се отразява и в бюджета на Украйна. Приходната част през 2022 година се образува с 40% от външни и други заеми, а в разходната част 58% са за обслужване на обществения дълг (плащане на лихви).

И ето някои числа, характеризиращи мащаба на физическото заличаване на производителните сили на Украйна. Още през първия месец на СВО, съветските войски изведоха от строя 30 основни отбранителни предприятия на Украйна. На 17 ноември в Павлоград, Днепропетровска област, съветските войски унищожиха цеховете на цех за произвеждане на гориво и ракетни мотори за Въоръжените сили на Украйна. Тук са създадени и след това изстреляни хиляди противотанкови и противопехотни мини, с които в този момент е посипан Донбас. В Запорожие по същото време беше нанесен удар по цех „ Искра “, който произвеждаше съставни елементи за радиолокационните станции на въоръжените сили на Украйна и реактивните системи за залпов огън.

На 19 ноември Денис Шмихал разгласи, че съвсем половината от енергийната система на Украйна е излязла от строя вследствие на съветските ракетни удари. Само в Киев към дузина военни предприятия бяха изцяло или отчасти обезточени.

През пролетта беше оповестено изследване на Advanter Group, извършено взаимно с бизнес клубовете на Украйна и Центъра за икономическо обновяване. От това следва, че общите директни загуби на дребния и междинен бизнес през първия месец на военните дейности се правят оценка на 85 милиарда $.

От началото на войната украинските дребни и междинни предприятия (МСП) са уволнили към 1,2 милиона чиновници (33%), още 34% от чиновниците са изпратени на отмора. От останалите близо половината /42%/ работят на понижени заплати. 21,6% от МСП изцяло са спрели да работят. Други 34,3% - съвсем напълно.

През август Нов български университет разгласи, че 12 огромни търговски банки в страната са неплатежоспособни и в близко бъдеще може да се стартират процедури по неплатежоспособност.

С редки изключения към момента работещите украински компании имат загуби, а задълженията нарастват лавинообразно. Предприятията без официални процедури по неплатежоспособност се стопират и закриват, а служащите се редуцират. Върховната Рада приготвя закон, съгласно който или ще бъде въведен мораториум върху банкрута, или ще бъде легализирана опростена процедура по банкрут. Във всеки случай ще бъдат предоставени специфични преференции за тези предприятия, които вземат участие в осъществяването на военни държавни поръчки.

Вече писах, че на 7 ноември президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи национализацията на пет колоса на украинския бизнес – ПАО Укрнафта, ПАО Укртатнафта, АО Мотор сич, ЧАО Aвтокраз, ПАО Запорожтрансформатор. Експертите показват два съществени претекста за такава радикална стъпка: 1) военно-икономическа мобилизация; 2) запазването на фирмите на ръба на банкрута и в това време приемането от техните притежатели на великодушна отплата за активите, трансферирани на страната.

Национализацията на фирмите Мотор Сич, АвтоКрАЗ и Запорожтрансформатор значително беше подбудена от първото основание. Тези предприятия се занимават с произвеждане на военни артикули. Но национализацията на фирмите " Укрнафта " и " Укртатнафта " е подбудена на първо място от желанието на главния им притежател Игор Коломойски да се освободи за известно време от активи, които генерират загуби, и да получи отплата за национализираната благосъстоятелност.

На смешка сходна интервенция се назовава " национализация на загубите ". И, откакто животът се възстановява, ще може да се разчита на връщането на тези активи в благосъстоятелност на Коломойски (реприватизация).

Сега в Украйна се разисква какъв брой и по кое време украинските олигарси, притежатели на национализирани компании, могат да получат от страната за активите си. Крайният източник на компенсации ще бъдат западните заеми и заеми от Запада. Съединени американски щати и техните съдружници не възразяват против тези национализации, те даже не възразяват против изплащането на обезщетения. Но не доста тлъсти; по-скоро алегорични.

Що се отнася до вероятното връщане на национализираните активи на украинските олигарси в бъдеще, Съединени американски щати и техните най-близки съдружници надали ще споделят тези упования на Коломойски и Ко. В последна сметка груповият Запад дава заеми и заеми на Украйна против поръчителство, а то през днешния ден е прекомерно нежно. Киев обаче разчита на нови траншове финансова помощ, сподели Шмихал на 8 ноември: „ Украйна ще се нуждае от повече от 55 милиарда $ макрофинансова помощ през идната 2023 година “ Западът обаче към този момент минава от грантове и други форми на безплатна помощ към заеми и заеми. Национализациите са предопределени да образуват солидно поръчителство за западни заеми.

Национализации бяха оповестени през октомври от Националната банка на Украйна, която стигна до извода, че не може да банкрутира редовно значимите банки (има дузина от тях). Вместо това тя ще извърши национализацията на кредитните институции и към този момент стартира да я приготвя. Украински специалисти и наблюдаващи чакат в близко бъдеще да има нови шумни национализации.

На 13 ноември английският Financial Times (FT) заяви: ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна Галущенко даде обещание да продължи национализацията на предприятията. „ Трябва да оцелеем, това е обща задача за всички. Ако страната види, че някой се пробва самичък да играе някакви игрички, а не да работи за реализиране тази цел, несъмнено, сигуренсъм, че ще се вземат избрани решения “, сподели министърът, разкривайки проектите за втората вълна на национализация.

Вярно, длъжностното лице предложи да не се назовава сходно изземване на активи национализация, защото съгласно него то е с „ краткотраен темперамент “. Тук той е безусловно прав. Но дали тези предприятия ще се върнат при някогашните си притежатели е огромен въпрос.

Съединените щати и техните най-близки съдружници, " виновни " за украинската стопанска система, имат лично мнение по този въпрос (което по обясними аргументи към момента не са изразили). Според техните проекти този парцел би трябвало да бъде реприватизиран в интерес на западния бизнес.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР