Националите ни по кану-каяк се върнаха с пълен комплект медали

...
Националите ни по кану-каяк се върнаха с пълен комплект медали
Коментари Харесай

Злато, сребро и бронз за кану-каяка от Евро 2022 при юношите и девойките

Националите ни по кану-каяк се върнаха с цялостен комплект медали от Европейското състезание за юноши и девойки, младежи и девойки до 23 години в Белград.

Йоана Георгиева ликува с европейската купа на 200 м каяк, като прекоси финала за 40.073 сек. Среброто остана за италианката Ирене Бела – 41.173 сек, а бронзът взе словенката Мия Медвед (41.227). Златото на 20-годишната видинчанка е първото за женския ни каяк от времената на славната Ваня Гешева, която доминираше през 80-те години и остава в историята ни с цялостен комплект оценки от една олимпиада – Сеул 88.

Йоана имаше всички шансове да повтори триумфа си и на 500 м. Тя бе водач в първите метри, само че водорасли се оплетоха в рула на лодката, което я забави и тя финишира девета. Така възпитаничката на Цветан Иванов усъвършенства класирането си от предходната година, когато бе 9-а на 500 м на Европейското състезание в Познан, а по-късно се класира 5-а на 500 м и 6-а на 200 м на Световното в Португалия.

На двуместен каяк 1000 м Радослав Стефанов и Веселин Вълчов се окичиха със сребро в Белград. Дуетът преодоля дистанцията за 3:16.588 мин. Шампиони станаха италианците Джовани Пенато и Лука Мигуалу – 3:14.288 мин. През 2021 гениите ни бяха трети на Европейско в Познан. Колекцията в сръбската столица добави Преслав Георгиев с бронза на 200 м кану – 39.712 сек. Първи е испанецът Пабло Грана – 38.419 сек, а втори полякът Норман Зезула (39.352).

На шампионата България бе с 18 състезатели, които се класираха в 11 А финала.

“Тези момчета и девойки са същински герои, тъй като започнаха подготовка едвам през март поради липса на финансиране”, сподели старши треньорът Милко Казанов.

Едва в края на месец април федерацията подписа контракт със спортното министерство, като средствата бяха понижени с близо 153 000 лв., без да бъдат дадени пояснения на ръководителя Николай Бухалов каква е повода за „ орязването “ на бюджета. А резултатите през 2021 бяха по-добри спрямо предходните години, като националите печелят три медала от огромни шампионати и имат голям брой класирания в А финали.

„ Освен че водим борби на интернационалната сцена, в този момент се постанова да водим такава и за опазване въз основата ни в Герман, която употребяваме към този момент 37 години, и където се съхранява цялата материална част на федерацията “, посочи наставникът.

Намеренията на спортното министерство е да приключи предварително контракта поради неспазване на дребна част от капиталов проект, който не бе изпълнен поради пандемията, за което НСБ е осведомена навреме, и във федерацията е получено единодушието им това да се случи до 2025. Договорът с НСБ за базата е до 2028 година

Все отново от федерацията по кану-каяк чакат спортното министерство да прояви схващане, защото централата няма къде да съхранява подобен размер от материална част на друго място.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР