Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна

...
Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна
Коментари Харесай

Орбан със съкрушителна победа на изборите в Унгария

Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан реализира четвърта поредна безапелационна победа на изборите в неделя, оповестява Агенция Ройтерс. Избирателите поддържаха упоритостта му за консервативна, " нелиберална " страна и отхвърлиха терзанията по отношение на тесните връзки на Будапеща с Москва.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари наподобява прекатурна акцията на Орбан през последните седмици, принуждавайки го да маневрира, с цел да изясни десетилетните уютни бизнес връзки с президента Владимир Путин.

Но Орбан провежда сполучлива акция, с цел да убеди главния електорат на своята партия Фидес, че шестпартийният опозиционен съюз на Питър Марки-Зай, обещаващ да усъвършенства връзките си с Европейския съюз, може да докара страната във война, обвиняване, което опозицията отхвърли.

Заобиколен от водещи членове на партията, 58-годишният триумфиращ Орбан съобщи, че успеха в неделя е пристигнала, макар дребните шансове.

" Постигнахме толкоз огромна победа, че се вижда даже от Луната ", сподели той. " Ние защитихме суверенитета и свободата на Унгария, добави Орбан.

Предварителните резултати с към 98% преброени гласове от националните партийни листи демонстрират, че партията на Орбан, Фидес е водеща с 53,1% от гласовете против 35% за опозиционния алианс на Марки-Зай. Фидес също завоюва 88 от 106 едномандатни изборни региона.

Въз основа на предварителните резултати Националната изборна работа съобщи, че Фидес ще има 135 места, болшинство от две трети, а опозиционният алианс ще има 56 места. Крайнодясна партия, наречена Нашата татковина, също ще влезе в Народното събрание, като завоюва 7 места.

Неговата комфортна победа може да насърчи Орбан, 58, в политическия му дневен ред, който съгласно критиците съставлява подкопаване на демократичните правила, свободата на медиите и правата на малцинствата, изключително на гейовете и лесбийките.

Признавайки провалянето, 49-годишният Марки-Зай сподели, че успеха на Фидес се дължи на това, което той назова неговата голяма пропагандна машина, в това число медийна доминация.

" Не желая да укривам разочарованието си, тъгата си... Знаехме, че това ще бъде неравномерно игрово поле ", сподели той. " Ние признаваме, че Фидес получи голямо болшинство от гласовете. Но към момента спорим дали тези избори са били демократични и свободни. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР