Национален синдикат Висше образование и наука (ВОН-КНСБ) настоява за ръст

...
Национален синдикат Висше образование и наука (ВОН-КНСБ) настоява за ръст
Коментари Харесай

Синдикатите искат увеличение на заплатите в системата на висшето образование

Национален профсъюз Висше обучение и просвета (ВОН-КНСБ) упорства за растеж на възнагражденията в системата на висшето обучение.

„ В Бюджета за тази година няма средства за Комплексната оценка за качество на образование. Няма средства за повишение на работните заплати на експерти и откриватели, които са на длъжности с образователно-квалификационни степени и с чист приход на равнището или малко над минималната работна заплата. Няма задоволително средства за продължаваща политика на приходите на Академичния състав. Няма изясненост каква част и по каква методика от спомагателните 375 млн. лева ще бъдат отделени средства за Държавните висши учебни заведения, Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология “, декларират от ВОН КНСБ.

Синдикатът е смутен, че не вижда явен ангажимент за растеж на приходите на чиновниците, който най-малко да компенсира растежа на минималната работна заплата, на цените и към този момент изгубената покупателна дарба.  

„ Управляващите споделят, че запас има и трудовите хонорари ще бъдат увеличени, откакто се направи разбор от Министерския съвет за унищожаване на диспропорциите в заплатите. Напомняме, че неравенствата в страната са най-видими в държавните висши учебни заведения! Казват също, че в края на януари 2024 година ще стане ясно с какъв брой ще бъдат увеличени заплатите с дата 01-01-2024 година, само че разговор със обществените сътрудници няма “, отбелязва синдикатът.  

Те желаят начални съществени месечни заплати за академичната служба Асистент да станат 2200 лева

Начални съществени месечни заплати на непреподавателския състав от ДВУ, Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология, съответстващи на просветителната степен, изисквана за заемането на съответната служба при съотношения към минималната работна заплата за страната, както следва: 1,15 % за приблизително образование; 1,30 % за просветителна степен Специалист; 1,45 % за просветителна степен Бакалавър; 1,60 % за просветителна степен Магистър.

От 22 януари 2024 година ВОН-КНСБ стартира подготовка за протестни дейности – осъществяване на събрания в ДВУ, Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките и сключване на Декларация с протестни претенции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР