Национален протест в защита на зоните от европейската екомрежа Натура

...
Национален протест в защита на зоните от европейската екомрежа Натура
Коментари Харесай

Нови протести: Вън бетона от закона и от морето

Национален митинг в отбрана на зоните от европейската екомрежа Натура 2000, против поправките в Закона за биоразнообразието и срещу градежите по Черноморието се организира в над 10 града в страната във вторник вечерта. Насловът на шествията още веднъж бе " Долу ръцете от морето, планините, реките ".

Стотици блокираха в София придвижването на коли в центъра на града – първо край църквата " Света Неделя ", след това и по бул. " Цар Освободител ". С крясъци " Оставка! ", " Искаме природа, не желаеме бетон " и други, станали емблематични за екопротестите, възгласи те показаха недоволството си от дейностите на ръководещите

Демонстрации имаше и преди две седмици, а съответният мотив и тогава и в този момент е Законът за биоразнообразието, които отслабват отбраната за зоните от европейската екомрежа " Натура 2000 ". След демонстрациите, на които се събраха хиляди хора, ГЕРБ реши да тушира напрежението и разгласи, че няма да поддържа поправките, препоръчани от водача на НФСБ и съпредседател на съдружния сътрудник на ръководещите " Обединените патриоти " Валери Симеонов.

Проведе се и кръгла маса, само че терзанията на природозащитниците са, че ръководещите от ГЕРБ няма да спазят обещанието си и поправките въпреки всичко ще бъдат признати. " След полемиката бяхме известени, че следва правене на отчет за второ четене. Нямаше и намек, че настояванията ни за унищожаване на всички текстове, засягащи " Натура 2000 " ще бъдат признати ", написаха от обединението " За да остане природа в България ", която провежда митингите.

" Има предпочитание да се сътвори закон, с който да могат да се манипулират нещата. Крайният резултат ще бъде всеобщо застрояване и окрадване на европейските пари ", разяснява Андрей Ковачев от екоорганизацията пред БНР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР