Национален протест на медицинските сестри. За втори път този месец

...
Национален протест на медицинските сестри. За втори път този месец
Коментари Харесай

Медицинските сестри излизат отново на национален протест

Национален митинг на медицинските сестри. За повторно този месец те ще изискат нарастване на главната заплата до размера на две минимални за страната и идентични хонорари за всички, без значение от типа на лечебното заведение, в което работят. Въпреки обещанията на здравния министър, че нарастване на заплатите ще има от 1 април, и през днешния ден медицински сестри от цялата страна сложиха сини лентички в символ на митинг против изискванията, в които работят.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещна с техни представители и сподели настоящи данни за размера на заплатите им в държавните и общински лечебни заведения. Числата демонстрират, че у нас липсват единни правила за образуване на възнагражденията на медицинските експерти.

Затова от отрасловото ведомство оферират да разработят нова методика до месец. Сестрите не останаха удовлетворени. И се заканиха да стачкуват всекидневно.
" На процедура срокът, който бяхме сложили на министъра, не докара до никакво решение на нашите проблеми. Единственото нещо, за което се разбрахме (с Министерство на здравеоопразването - б.р.), да се срещнем с екип на министерството, да създадем едни методики за систематизиране на работните заплати и да забележим какво ще стане, само че нищо съответно ", разяснява една от протестиращите сестри.
Искането на протестиращите е работната заплата да е в размер на две минимални хонорари.
" Борим се за закон на съсловните организации, който ще пази правата на хората, които работят в тези структури ", прибавиха протестиращите.
Според тях законът за съсловните организации би трябвало и може да се промени. Сестрите прибавиха, че това е належащо да се случи в Народното събрание, в случай че " желаят да останат здравни експерти, акушерки, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори в България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР