Национален план за възстановяване ЕнергетикаНяма да е лесно“: Правителството започва

...
Национален план за възстановяване ЕнергетикаНяма да е лесно“: Правителството започва
Коментари Харесай

Еврокомисията не даде големи надежди на България за въглищата

Национален проект за възобновяване Енергетика„ Няма да е елементарно “: Правителството стартира договаряния с Европейска комисия за въглищатаПолитикаДепутатите гласоподаваха ТЕЦ-ове да работят без ограничавания
Европейската комисия не е обнадеждена, че България ще успее да предоговори Плана си за възобновяване и резистентност, тъй че да не лимитира въглеродните излъчвания от въглищните си централи. Това стана ясно от първия коментар на представителя на институцията Веерле Нойц след решение на Народното събрание, което задължава служебния кабинет на президента Румен Радев да стартира стъпки по предоговаряне.

Според член 21 от регулацията на Механизма за възобновяване и резистентност, откакто Съветът на Европейски Съюз е одобрил Плана, една страна членка може да изиска промени в него единствено в изключителни случаи.

Съответната страна би трябвало да потвърди, че повече не е в положение да извърши елементи от Плана или целия План поради справедливи условия “, изясни Нойц.

Тя посочи, че Европейската комисия се е срещнала с решението на депутатите, само че към момента не е получила публично искане от служебното държавно управление за преразглеждане на Плана. Припомняме, че в петък вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов даде поръчка това да бъде стартирано тази седмица.
„ Няма да е елементарно “: Правителството стартира договаряния с Европейска комисия за въглищата
Нойц акцентира, че даже при преразглеждане на документите на страните членки има елементи, които наложително би трябвало да бъдат прилагани във всички случаи. Тя даде за образец задължението 37% от разноските да бъдат свързани с битката с климатичните промени и характерните рекомендации на Европейска комисия към страните членки. В случая с България това включва рекомендацията за постепенна декарбонизация на стопанската система.

България има най-въглеродоемката стопанска система в Европейски Съюз и ясните задължения за осъществяване на характерните за нея рекомендации за декарбонизация бяха основен детайл за одобряването на националния проект “, посочи Нойц.

Припомняме, че всъщност решението на Народното събрание не предлага стесняване или отсрочване на рестриктивните мерки за въглеродните излъчвания, а непосредствено споделя, че България не би трябвало да прави никакви ограничавания.

Според Нойц поради обстоятелството, че Планът бе утвърден едвам през май,

фокусът не би трябвало да е върху промени в него, а върху неговото осъществяване “.

Говорителят на Еврокомисията уточни, че молбата за преразглеждане на Плана за възобновяване не би трябвало

да се отрази на към този момент подадените поръчки за заплащане или на общата сума “.



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕвропейска комисия Еврокомисия представител проект за възобновяване въглища въглеродни излъчвания ПоследниНай-четениЕвропари 24 Еврокомисията не даде огромни очаквания на България за въглищата Бюрокрация 104 Министерство на вътрешните работи желае да лишава повече точки при нарушавания на водачите Бюджет и финанси 268 Инфлацията в България през 2022 година се приближи до 1998 година Бюджет и финанси 132 Отварянето на Китай ще даде подтик на закъсалата стопанска система Политика 11998 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Политика 6638 Депутатите изненадващо прекратиха концесията на „ Росенец “ Транспорт 5842 Буферните паркинги в София към този момент са безвъзмездни за всички пасажери Компании 4658 „ Второто най-голямо след КТБ “: Четирима обвинени по делото против Nexo Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР