Национален фонд Култура (НФК) завежда съдебни дела за неизпълнение на

...
Национален фонд Култура (НФК) завежда съдебни дела за неизпълнение на
Коментари Харесай

Фонд Култура завежда дело срещу организаторите на скандалното драг шоу

Национален фонд " Култура " (НФК) завежда правосъдни каузи за несъблюдение на подписани контракти и възобновяване на цялостните суми по тях против трима бенефициенти.

 

Делата са против организацията за модерно различно изкуство и просвета (ОСАИК) " 36 маймуни " за 87 890 лева и 94 195 лева, " Сингъл Степ " ЕООД - за 77 046 лева и " Уан модърн " ЕООД - за 14 612 лева

 

Решението е взето въз основа на нововъведената процедура за деен мониторинг на подкрепените през 2021 и 2022 година планове в региона на културата и след осъществяване на инспекция по целесъобразността и законосъобразността на разходването на обществени средства, изясняват от НФК. Това оповестяват от екипа на фонда в писмо до Българска телеграфна агенция.

 

" Сингъл Степ " ЕООД е компанията, стояща зад организацията на скандалното бинго шоу с мил осъществявания, което се състоя в края на месец март и съществено подразни българската общност. Финансирането на събитието с държавни средства за просвета повдигна голям брой въпроси по отношение на критериите и експертната оценка при разпределянето на парите. Прави усещане, че делото към тази компания е на стойност 77 046 лева - тъкмо колкото е било финансирането по " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

 

От писмото на НФК излиза наяве, че се организират всеобхватни инспекции и на работата на външните специалисти – членове на експертните комисии по стратегиите на фонда. Те са по отношение на основателни подозрения, основани на събрани данни, за даване на информация за работата по оценката в опит за съглашателство с претенденти за обезпечаване на преимущество в конкурсната процедура, разясняват още от НФК.

 

След привършване на инспекциите и в най-кратки периоди, Националният фонд " Култура " подхваща всички нужни дейности за ангажиране на отговорността, в това число правосъдна, на специалистите, по повод, на които са установени нередностите, допълват от фонда.

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР