Натравянето с шоколад не е типично само за хората, както

...
Натравянето с шоколад не е типично само за хората, както
Коментари Харесай

Натравянето с шоколад при кучетата – 4 неща, които да знаем

Натравянето с шоколад не е типично единствено за хората, както мнозина допускат, а и за кучетата. Това е постоянно срещан проблем, с който се оправят ветеринарите всяка година.

Най-големите пикове предстоящо са по Великден и Коледа. Това не е изненада, защото тогава на трапезата има най-вече вкусотии и хората се изкушават да дадат от тях и на техните четириноги другари. Това обаче е доста рисково, както за кучетата, по този начин и за доста други скотски типове.

Защо натравянето с шоколад е срещано и при кучетата?

Токсичният съставен елемент на шоколада е теоброминът, съдържащ се в какаото. Това, дружно с кофеина, който също се намира в шоколада, има подтикващ резултат върху животното. То може да засегне мозъка и сърцето, както и да аргументи стомашно-чревни неразположения. Важното е, че колкото по-високо е наличието на какао (т.е. колкото по-горчиво е), толкоз по-лоши ще бъдат резултатите. Следователно черният шоколад и шоколадът за печене са доста по-токсични от белия шоколад. Това надалеч не значи, че последният е допустим и може да давате на домашния си любим.

Какви са признаците на натравянето с шоколад при кучета?

Ефектът и признаците на шоколадова токсичност зависят от наличието на какао, изяденото количество и размера на кучето. Симптомите нормално се появяват сред 4-24 часа след консумация на шоколада. Те включват повръщане и диария, безпокойствие и хиперактивност, липса на съгласуваност, учестено дишане и пулс, трептене и гърчове. Едва ли изброените дотук неща ви изненадват, защото преяждането с шоколад води до сходни проблеми и при хората.

 натравянето при кучетата

Какво би трябвало да извършите, в случай че кучето ви е яло шоколад?

Винаги се обаждайте на вашия ветеринарен доктор за съвет освен след натравянето с шоколад, а въобще при някакъв проблем. В съответно този случай би трябвало да му дадете информация за типа и количеството изяден шоколад, както и за размера на вашето куче, в случай че се обаждате по телефона. Важна е и продължителността на времето от поглъщането на шоколада. Колкото по-точни данни предоставите на лекаря, толкоз по-лесно ще му е да ви каже какво тъкмо да вършиме.

След това експертът може да реши дали е належащо лекуване. Обикновено включва предизвикателство на повръщане. Може и използване на деен въглен, с цел да се подкрепи абсорбирането на всеки химикал теобромин, останал в стомашно-чревния тракт.

По-нататъшното лекуване ще зависи от признаците, които демонстрира кучето при натравянето с шоколад. Това може да включва интравенозно вливане и медикаменти за управление на гърчове, кръвно налягане и сърдечен темп, в случай че е показано.

В никакъв случай обаче не действайте без да пита, а потърсете съвет от доктор. Натравянето с шоколад не е смешка и би трябвало да се отнесете отговорно към вашия домакински любим.

 натравянето с шоколад

Ще се възвърне ли кучето след натравянето с шоколад?

С бърза интервенция и вярно лекуване, за благополучие множеството кучета се възвръщат изцяло. Това обаче въобще не трябва да ви успокоява. Не забравяйте, че най-важна в тази ситуация е предварителната защита. Натравянето с шоколад може да бъде доста обезпокоителен миг за вас, за кучето ви и за цялото семейство. Затова вземете ограничения в точния момент, с цел да не съжалявате по-късно. Най-добре е да държите целия шоколад надалеч от обсега на вашето куче.

Когато излизате на разходка, не позволявайте на вашия домакински любим да яде открити неща по улиците. Няма нищо неприятно в това да позволите на децата да му се радват, само че въпреки всичко не им давайте да го хранят. Разбира се, те нямат неприятни планове, само че няма по какъв начин да знаят кое е рисково и кое не за четириногия ви другар. Просто бъдете внимателни, с цел да не бъде натравянето с шоколад при кучетата и ваш проблем.

Грижете се за вашия домакински любим, както за член от фамилията, тъй като той в действителност би трябвало да е подобен.

Кучетата не са единствено за развлечение, а и отговорност. Не го забравяйте.