Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Това

...
Натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Това
Коментари Харесай

Проф. Балтов: 100 медици в "Пирогов са заразени, интензивното е препълнено, спешно трябва...

Натоварването и потенциалът на лечебните заведения приближават лимита на опциите. Това сподели пред Българска национална телевизия шефът на най-голямата незабавна болница у нас проф. Асен Балтов. 70 души с ковид са минали през "Пирогов " единствено за ден.

В момента към 100 медици от незабавната болница са инфектирани. Професор Балтов разяснява, че огромна част от натоварването на лечебните заведения може да бъде поето от персоналните лекари. Те съгласно него могат да вършат първичното диагностициране, което дефинира какво е положението на пациента.

Според шефът на "Пирогов " ограниченията не са ненавременни, "вече 8 месеца се борим с тази болест, тъй че всички ние знаем доста за нея и по-добре сме готови, лечебните заведения са заредени с каквото е належащо ". "Виждате, че и частните лечебни заведения започнаха към този момент да се включват, макар че признават, че до момента не са го правили.

"10% от леговия фонд в България би трябвало да бъде заделен за такава зараза, тъй като нейното разпространяване за жалост не стига, казусът е, че хората не схванаха, че ние започваме да изнемогваме ", акцентира проф. Балтов.

Той сподели, че през вчерашния ден за 24 часа през "Пирогов " са минали към 70 индивида с коронавирусна зараза, от които на 26 индивида е изработен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни проучвания, рентгенови фотоси и е дадена съответната терапия за у дома с рецепта, която да може да бъде изпълнена. В момента тези, които са били на промяна са повече от 200 индивида, не приказвам за тези, които са в отделенията за Коронавирус заболели.

Проф. Балтов сподели, че в "Пирогов " доброволците ще бъдат не в Коронавирус зоните, а примерно дезинфектори и задачата е да са тук-там, не толкоз наранени от коронавирусна зараза, само че при "едно дифузно разпространяване, което има сега в София, надали някой може да бъде 100% застрахован ".

Директорът на "Пирогов " сподели, че сега в лечебното заведение има към 100 медици с ковид. Повечето от тях са в положително общо положение, на домашно лекуване, само че към 25 са в среднотежко положение.

"Отделили сме един цялостен етаж, който ще бъде с 30 кревати единствено за лекуване на личния състав ", сподели проф. Балтов.

Той сподели, че сега на лекуване в "Пирогов " са 90 пациента с ковид и 5, които са на интензивна терапия - интубирани в реанимация. "Отделението е цялостно, само че то е цялостно динамично, тъй като всеки ден се изписват и одобряват пациенти ", означи Балтов.

"Смятам, че доста повече би трябвало да се тества и бързите антигенни проби ще създадат тъкмо това и по тази причина и желаеме да ги разпространяваме и да бъдат взети във всички лечебни заведения, тъй като бързият антигенен тест дава една доста добра картина. Той ни разрешава да създадем триажа на пациента в границите на от 15 до 20 минути ", сподели той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР