НАТО увеличава присъствието си в Латвия и източната част на

...
НАТО увеличава присъствието си в Латвия и източната част на
Коментари Харесай

НАТО увеличава присъствието си в Латвия, за да покаже обединение на Русия

НАТО усилва наличието си в Латвия и източната част на съюза. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след среща с президента на Латвия Егилс Левитс. По думите му това би трябвало да покаже на Русия, че НАТО е подготвен да пази своите съдружници.

„ Украинските войски и жителите на страната са ентусиазъм с куража си. Дадени са обаче голям брой цивилни жертви в спора, а хора не престават да напущат страната. Тази бежанска рецесия е една от най-големите, с които Европа се е сблъсквала. Има доказателства за цивилни жертви, а целенасоченото ликвидиране на цивилни е военно закононарушение. Хуманитарните коридори би трябвало да се почитат. Путин ще заплати най-високата цена за експанзията против Украйна. Вече стартира да я заплаща. Страданието на украинския народ е зловещо”, изясни той.

Столтенберг е безапелационен, че съществена задача е да се подсигурява, че спорът няма да ескалира и да излезе отвън границите на Украйна.

„ За да сме сигурни, че Москва няма да вземе неверните решения ускоряваме наличието на НАТО. Повече от 200 кораба от средиземно море ще бъдат изпратени към района на Латвия. Канада и Испания също ще изпратят спомагателни войски”, сподели още генералният секретар.

От своя страна президентът на Латвия Егилс Левитс съобщи, че страната има желание да усили средствата за защита като % от Брутният вътрешен продукт на страната.

„ Нашите сътрудници от НАТО са поели уговорката, че в случай че бъде нарушен чл.5 ще се изпълнят военните задължения на НАТО. Организацията ще пази всяка страна членка. Атаката на Русия е и против демокрацията като цяло и против интернационалния публичен ред. Обсъдихме разнообразни други възможности и ограничения, които вероятно да предприемем. Би трябвало да сме подготвени да отговорим и на хибридни офанзиви, които Русия приготвя от години. Използва се дезинформация и неистини. Центърът за висши достижения на НАТО е звеното, което се бори с този вид офанзиви. Нашата цел е да предоставим същинска информация на съветския народ за дейностите на този режим”, добави той.

По думите му ще бъдат подхванати дейности в подтекста на новата действителност в Европа. „ Русия е агресор и това ще бъде отразено в документите на НАТО”, безапелационен е той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР