НАТО ще обсъди повредата на газопровода Балтикконектор между Финландия и

...
НАТО ще обсъди повредата на газопровода Балтикконектор между Финландия и
Коментари Харесай

Столтенберг за повредения газопровод Балтикконектор: Ако е умишлена атака, ще дадем решителен отговор

НАТО ще разиска повредата на газопровода " Балтикконектор " сред Финландия и Естония, както и на оптичен кабел под водите на Балтийско море, съобщи БНР.
" Ако се потвърди, че повода е умишлена офанзива, ще предприемем съдбоносен отговор ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Финландските управляващи считат, че вредите по газопровода са нанесени съзнателно. Основните съмнения падат върху Русия. Загрижена за енергийната си сигурност страната разгласи по-висока степен на подготвеност.

Смята се, че повредата на тръбопровода е станала във финландски води, до момента в който пробивът на оптичния кабел е бил в естонски води, споделиха финландските управляващи. Разследващите настояват още, че двата случая са се случили едновременно рано в неделя.

" Важното в този момент е да се откри какво се е случило и дали е имало целенасочена офанзива против инфраструктура на страна членка " сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

Газопроводът сред Финландия и Естония пресича Финския залив, част от Балтийско море, в който се намира пристанището на Санкт Петербург.

" Балтикконектор " проработи в края на 2019 година, с цел да помогне за консолидираното на газовите пазари в района, давайки на Финландия и балтийските страни Естония, Латвия и Литва повече еластичност в доставките.

Преди малко повече от година във водите на Балтийско море бяха взривени три от четирите тръби на газопровода " Северен поток " сред Русия и Германия. Разследването не е завършило, само че се допуска, че става дума за бойкот.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР