НАТО ще направи крачка назад към бъдещето на срещата си

...
НАТО ще направи крачка назад към бъдещето на срещата си
Коментари Харесай

НАТО прави крачка назад в бъдещето - готви секретни военни планове в отговор на евентуална руска атака

НАТО ще направи крачка " обратно към бъдещето " на срещата си във Вилнюс през юли, като водачите ще одобрят секретни военни проекти, които ще разказват в детайли за първи път от Студената война по какъв начин Алиансът би дал отговор на съветска офанзива, предава Ройтерс, представен от.

Този ход съставлява фундаментална смяна - НАТО не е виждал нужда да изготвя широкомащабни проекти за защита в продължение на десетилетия, до момента в който води по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че постсъветска Русия към този момент не съставлява опасност за западния алианс.

На фона на най-кръвопролитната война в Европа от 1945 година насам, която бушува на границите му в прилежаща на няколко НАТО-вски страни Украйна, Алиансът в този момент предизвестява, че би трябвало да разполага с подготвени проекти доста преди да избухне спор с съперник като Москва.

" Фундаменталната разлика сред ръководството на рецесии и груповата защита е следната: не ние, а нашият съперник дефинира времевата линия ", сподели адмирал Роб Бауер, един от висшите военни на НАТО. " Трябва да се подготвим за обстоятелството, че спорът може да възникне когато и да е.

Като обрисува свои районни проекти, НАТО също ще даде на страните-членки насоки по какъв начин да модернизират своите сили и логистика.

" Съюзниците ще знаят тъкмо какви сили и качества са нужни, в това число къде, какво и по какъв начин да разположат ", сподели шефът на НАТО Йенс Столтенберг по отношение на строго секретните документи, които, както в Студената война, ще разпореждат на избрани войски отбраната на избрани райони.

Това формализира развой, почнал още от анексирането на Крим от Русия през 2014 година, което накара западните съдружници за първи път да разположат бойни войски на изток, като Англия, Канада и Германия поеха опазването на по една от балтийските страни.

Но до момента в който доста характерности наподобяват на разполагането на силите на НАТО преди 1990 година, някои решаващи фактори се трансформираха за алианса, който от този момент се разшири с към 1000 км на изток и набъбна от към десетина до 31 членове.

Само присъединението на Финландия предишния месец удвои границата на НАТО с Русия до към 2500 км, налагайки по-гъвкав метод към разполагането, в сравнение с в предишното, когато Германия се смяташе за съществена бойна зона.

Освен това Алиансът към този момент не се готви да води широкомащабна нуклеарна война против Москва и нейните съдружници - множеството от които в този момент са членове на НАТО - сподели Иън Хоуп, историк във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа (SHAPE).

" Ние не си представяме вида война, какъвто беше Студената война, при която съюзническите сили... биха били ударени по едно и също време с широкомащабни офанзиви на Варшавския контракт ", сподели той, акцентирайки по-скоро районните спорове, които би трябвало да бъдат овладени посредством бързо разполагане на сили.

В същото време интернет, дроновете, хиперзвуковите оръжия и бързият поток от информация слагат нови провокации.

" Добрата вест е, че приказваме за видимост на бойното поле. С всички спътници, с цялата информация можем да забележим назряваща рецесия ", сподели генерал-лейтенант Юбер Котеро, заместник-началник на щаба на SHAPE. " За Украйна видяхми всички признаци много по-рано. "

Тази бистрота е една от аргументите НАТО, обратно на настояванията на балтийските страни, да не вижда непосредствена нужда от увеличение на числеността на войските на изток.

" Колкото повече войски събирате на границата, все едно имате чук. В един миг желаете да намерите гвоздей ", предизвести Котеро. " Ако руснаците струпват войски на границата, това ще ни изнерви, в случай че ние струпваме войски на границата, това ще ги изнерви.

Въпреки всичко да се усъвършенства фрапантно готовността ще бъде доста комплицирана задача. НАТО реши през 2022 година да сложи 300 000 бойци в нараснала бойна подготвеност по отношение на 40 000 в предишното.

Недостатъците в потенциала на Алианса да създава задоволително оръжия и муниции излязоха на напред във времето поради нуждата да отговори на потребностите на Украйна и НАТО би трябвало също по този начин да усъвършенства дълго подценяваната логистика, нужна за бързо разполагане на войски по железопътен или шосеен път.

Необходимостта от финансиране на осъществяването на районните проекти е една от аргументите, заради които Столтенберг прикани водачите да покачат задачата за военни разноски на алианса, друга тематика, която ще бъде разисквана във Вилнюс.

Представители на НАТО считат, че ще са нужни няколко години, с цел да бъдат изцяло осъществени проектите, само че акцентират, че Алиансът може да влезе в борба незабавно, в случай че е належащо.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР