НАТО ще мобилизира около 90 000 души за най-голямото военно

...
НАТО ще мобилизира около 90 000 души за най-голямото военно
Коментари Харесай

НАТО се готви за най-голямото учение от Студената война насам

НАТО ще активизира към 90 000 души за най-голямото военно обучение от Студената война насам. Учението ще продължи четири месеца и ще носи името “Steadfast Defender ” (от англ.: хладнокръвен защитник), написа.

Според главнокомандващия на силите на НАТО за Европа началото на учението е планувано за първите дни на февруари. Ще се упражняват привеждането в подготвеност и разполагането на национални и многонационални сухопътни войски. Това изяснява американският военачалник Кристофър Каволи. Според него Алиансът ще показва способността си да пази евроатлантическите сътрудници, което ще включва и разполагането на американски войски. Военното обучение ще бъде ясна проява на сплотеността, силата и решимостта на НАТО, споделя Каволи, представен от АРД.

„ Ако ни атакуван, би трябвало да сме готови “

Военното обучение беше оповестено четири седмици преди втората годишнина от началото на съветската нападателна война против Украйна. “Подготвяме се за евентуален спор с Русия и с терористични групи ”, изясни ръководителят на военния комитет на НАТО - нидерландският военачалник Роб Бауер. „ Ако ни атакуван, би трябвало да сме готови “.

По информация на ДПА военното обучение се концентрира върху сюжет, при който Русия атакува някоя от държавите-членки на НАТО. В този случай се задейства член 5 от Северноатлантическия контракт, който допуска, че нападението против една страна от Алианса е еднакво на нахлуване против всички, заради което води до задължението дружно да се включат в отбраната.

12 000 бойци от Бундесвера

Всички 31 страни от НАТО и кандидатката за присъединение Швеция ще се включат във военното обучение. Германия ще взе участие в учението с над 12 000 бойци, а едно от главните неща, които ще се упражняват, е отбрана на Източния фланг на Алианса.

От средата на май да вземем за пример е планувано да се разположат бойци от 10-та танкова дивизия в Литва, където да упражняват разнообразни бойни тактики. Литва е една от страните от НАТО, която се усеща най-застрашена от евентуално нахлуване на Русия.

Военното обучение ще се организира на огромна територия - от Норвегия чак до Румъния. По информация на Бундесвера ще има и морска част, в която ще бъдат ситуирани сили от Северна Америка до Европа. Освен към 90 000 бойци, в учението ще вземат участие над 1000 бойни машини и десетки бойни самолети и военноморски елементи.

Най-голямото въздушно военно обучение беше през 2023 година

През юни 2023 година НАТО организира огромното обучение за военновъздушните сили " Air Defender " над въздушното пространство на Германия. Това беше най-голямото обучение за разрастване на военновъздушни сили от основаването на НАТО преди съвсем 75 години. В него участваха 250 самолета и към 10 000 бойци от 25 страни. След това немското държавно управление и Бундесверът оцениха резултата от него позитивно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР