НАТО реши да удължи договора на генералния секретар Йенс Столтенберг

...
НАТО реши да удължи договора на генералния секретар Йенс Столтенберг
Коментари Харесай

НАТО удължава мандата на генералния секретар Столтенберг с една година

НАТО реши да удължи контракта на генералния секретар Йенс Столтенберг с още една година, заяви Reuters.

Алиансът избра да остане с умел водач в миг, когато войната бушува на прага му, вместо да се опита да се споразумее за негов правоприемник, отбелязва организацията.

Столтенберг, някогашен министър-председател на Норвегия, е началник на трансатлантическия алианс за сигурност от 2014 година насам, като мандатът му беше удължаван три пъти преди този момент.

Решението значи последователност на върха на НАТО, до момента в който 31-те му членове се борят с предизвикването да поддържат Украйна в отблъскването на нашествието на Москва, като в същото време заобикалят директен спор сред НАТО и съветските сили.

64-годишният Столтенберг е одобряван от всички в Алианса като постоянен водач и толерантен основател на консенсус.

В Twitter той написа, че за него е чест решението за удължение на мандата му до 1 октомври 2024 година

" Трансатлантическата връзка сред Европа и Северна Америка подсигурява нашата независимост и сигурност от близо 75 години, а в един по-опасен свят нашият Алианс е по-голям от всеки път ", съобщи той.

Honoured by #NATO Allies' decision to extend my term as Secretary General until 1 October 2024. The transatlantic bond between Europe & North America has ensured our freedom & security for nearly 75 years, and in a more dangerous world, our Alliance is more important than ever.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) July 4, 2023
Дипломати и анализатори дават на Столтенберг висока оценка, че е запазил НАТО обединен във връзка с Украйна, постигайки баланс сред тези, които изискват оптималната поддръжка за Киев и другите, които приканват за повече нерешителност за да не се разпали световен спор.

" Държавите членки на НАТО взеха решение разумно, че най-хубавият общоприет секретар е този, който към този момент имат. Опитът е от голяма важност, изключително в един от най-тежките моменти в историята на НАТО ", разяснява Джейми Ший, някогашен почитан чиновник на НАТО, който в този момент работи в мозъчния концерн " Чатъм хаус ".

Следващите задания на Столтенберг включват наблюдаване на трансформацията на силите на НАТО, с цел да се пренасочат към отбрана против всяка съветска офанзива, откакто в продължение на десетилетия алиансът се концентрираше върху задачи отвън границите си, като да вземем за пример в Афганистан и на Балканите.

Той също по този начин ще би трябвало да се оправи с разликите във връзка с това до каква степен НАТО би трябвало да се ангажира в Азия, защото Съединени американски щати упорстват за по-голяма роля в противодействието на Китай, до момента в който други, като Франция, упорстват НАТО да резервира фокуса си върху северноатлантическата зона.

Столтенберг получи необятна хвалба и за това, че преведе алианса през мощните трансатлантически разтърсвания по време на американското президентство на Доналд Тръмп, който намерено спекулираше с излизане на Съединени американски щати от НАТО.

Някои чиновници на НАТО обаче остават на мнението, че в този момент е подобаващият миг за ново управление, изключително откакто Столтенберг съобщи през февруари, че няма да желае ново удължение.

Дипломати и политици организираха полемики за евентуален правоприемник. Някои твърдяха, че е извънредно време алиансът да има първата си жена отпред. Други упорстваха за първи общоприет секретар от Източна Европа.

Британският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че би желал да получи тази служба. Датският министър-председател Мете Фредериксен беше обсъждана като сериозен кандидат, макар че обществено настояваше, че не е претендент.

Но до момента в който часовникът отмерваше времето до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли, дипломатите обявиха, че не се обрисува консенсус за правоприемник. Затова НАТО - и най-много преобладаващата мощ, Съединени американски щати, се обърнаха към Столтенберг.

Според анализаторите, в този момент НАТО би трябвало да обмисли планирането на приемствеността и да дефинира човек, който да отразява бъдещия ѝ имидж и посока, учредени на партньорства с други организации като Европейския съюз.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР