НАТО реши да се откаже от изискването Украйна да следва

...
НАТО реши да се откаже от изискването Украйна да следва
Коментари Харесай

Украйна заяви, че НАТО премахва едно от препятствията пред членството ѝ

НАТО реши да се откаже от условието Украйна да следва План за деяние за участие (MAP), определящ цели, които би трябвало да бъдат изпълнени, преди да се причисли към Алианса, сподели украинският външен министър, представен от " Ройтерс ".

В мнения в навечерието на той съобщи, че сходен ход ще редуцира пътя на Украйна към присъединение към Алианса.

" След интензивни диалози съдружниците от НАТО реализираха консенсус за премахването на MAP от пътя на Украйна към участие. Приветствам това дълго чакано решение, което редуцира пътя ни към НАТО ", написа външният министър Дмитро Кулеба в " Туитър ".
НАТО не разяснява незабавно изявленията на Кулеба.

Лидерите на НАТО, които се срещат във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс, пробват да преодолеят раздялите към устрема на Украйна за участие.

Киев да се причисли към Алианса след края на войната и се надява да получи гаранции за сигурност до тогава.

Руският президент Владимир Путин уточни разширението на НАТО към границите на Русия през последните две десетилетия като причина за решението си да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна на 24 февруари 2022 година

 Водещи страни в НАТО Водещи страни в НАТО " интензивно приготвят " декларация с гаранции за Украйна

В навечерието на срещата на върха възходящ брой страни членки на НАТО поддържаха английско предложение да се разреши на Киев да пропусне програмата MAP. Тя дефинира политически, стопански и военни цели, които претендентите би трябвало да изпълнят и които другите източноевропейски народи трябваше да преминат преди да се причислят към съюза.

С сходен ход алиансът може да отговори на настояванията да надвиши декларацията, направена на срещата на върха на НАТО през 2008 година, в която се споделя, че Украйна в последна сметка ще стане член, без да се предлага на Киев действителна покана или график.

" Това също по този начин е най-хубавият миг да се предложи изясненост за поканата към Украйна да стане член ", сподели Кулеба в " Туитър ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР