НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след

...
НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след
Коментари Харесай

Сръбската армия е в пълна бойна готовност. НАТО призова за деескалация на напрежението в Косово

НАТО прикани Косово да понижи напрежението със Сърбия, ден откакто държавното управление му нахлу със мощ в общински здания, с цел да вкара новоизбраните кметовете в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната.

Действията на управляващите в Косово доведоха до конфликти сред косовската полиция и протестиращи, които се опълчват на етническите албански кметове. По тази причина Сърбия сложи армията си в цялостна бойна подготвеност и придвижи военни елементи по-близо до границата.

" Призоваваме институциите в Косово да деескалират неотложно напрежението и молим към всички страни да решат обстановката посредством разговор ", написа в Туитър представителят на НАТО Оана Лунджеску.

Сръбските управляващи упрекват задачата на НАТО в Косово и силите на КейФОР, че " не са си свършили работата ", според подписаните договорености. " Сръбските въоръжени сили ще останат в цялостна бойна подготвеност до последващо разпореждане след бруталната приложимост на мощ от Албин Курти (премиерът на Косово, бел. ред.) и неговите сили против сърбите в Косово и Метохия ", се споделя в известие на сръбския Съвет за национална сигурност.

В град Звечан в Северно Косово органите на реда използваха сълзотворен газ в петък, с цел да разпилян митинга пред постройката на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в служба след локални избори, които сърбите бойкотираха.
 Протестиращи в Звечан
Сърбите в северната част на Косово не одобряват оповестената през 2008 година самостоятелност от Сърбия.Етническите албанци съставляват над 90 % от популацията на Косово, а сърбите са болшинство единствено в северната част.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР