НАТО осъди опасното“ поведение на Русия в Черно море и

...
НАТО осъди опасното“ поведение на Русия в Черно море и
Коментари Харесай

НАТО: Новата руска „предупредителна зона“ засяга териториалните води на България

НАТО осъди „ рисковото “ държание на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като акцентира, че новата съветска „ предупредителна зона “ визира териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес, ДПА и Българска телеграфна агенция.

Новата морска „ зона на нараснала военна опасност “, основана от Русия, обгръща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което „ поражда нови опасности от недоразумения и ескалация “, предизвести още Алиансът.

Миналата седмица Русия се отхвърли от основно съглашение, подкрепено от Организация на обединените нации, което от лятото на 2022 година позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море от лятото на 2022 година След това тя стартира да обстрелва пристанищните региони на град Одеса, а по-късно и украинското пристанище Рени, отбелязва Агенция Франс Прес.

„ Съюзниците и Украйна изрично осъдиха решението на Русия да се отдръпна от черноморското зърнено съглашение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански артикули от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света “, се споделя в изказването на НАТО, оповестено след среща на съвета НАТО-Украйна.

Съюзниците също по този начин осъждат „ неотдавнашните ракетни офанзиви на Русия против Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, в това число циничната офанзива на Москва с дрон против оборудванията за предпазване на зърно в Рени “, пристанище в непосредствена непосредственост до румънската граница, продължава текстът.

„ Русия носи цялостна отговорност за рисковите си дейности и за ескалацията в Черноморския район “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „ Действията на Русия също по този начин съставляват значителен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците ускоряват поддръжката си за Украйна и покачват бдителността си. Оставаме подготвени да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква експанзия “, акцентира Столтенберг.

НАТО добави, че ускорява ограниченията си за наблюдаване на Черно море, „ по-специално благодарение на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати “.

Вчера се организира второто съвещание на новия Съвет НАТО-Украйна, открит от президента Володимир Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс при започване на юли, за подсилване на политическите връзки сред съдружниците и Киев по въпроси от съвместен интерес. Във Вилнюс на Украйна беше препоръчана дълготрайна военна поддръжка, само че без хоризонт за краткосрочна интеграция в Алианса, напомня Агенция Франс Прес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства „ ясното и недвусмислено наказание “ от страна на Съвета НАТО-Украйна отдръпването на Русия от договорката за зърното. „ Създаден единствено преди две седмици във Вилнюс, Съветът към този момент потвърди, че е ефикасен механизъм за спешни съвещания “, написа Зеленски на британски език в платформата за известия Екс, известна преди като Туитър.

Украйна „ ще продължи да извършва отговорностите си за обезпечаване на световна продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, до момента в който се движим по пътя към участието ни в НАТО “, добави Зеленски.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР