НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с

...
НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с
Коментари Харесай

НАТО създава свои Черноморски сили в България и Румъния

НАТО разгласи основаването на нови многонационални сили в Румъния за да отвърна въздействието на Русия в черноморския район след окупацията на Крим, съобщи Ройтерс.

Черноморските сили на Алианса в началото ще бъдат построени към 4000 румънски бойци, подкрепяни от сили от девет други страни, както и от 900 американски военни. В района ще бъдат ситуирани и спомагателни кораби и самолети.

Освен румънски, в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски бойци. Британски и канадски изтребители ще подкрепят румънските Военновъздушни сили, а италиански – българските.

В допълнение към намиращите се сега в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.

Преди година и половина министър председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила изрично отхвърли концепцията за съставяне на черноморска флотилия на НАТО: "Аз желая в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и обич. Не желая в курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и обратно. Такъв напън, толкоз вложения направиха и частният капитал, и страната в тези курорти... ".

По-късно ръководещите обявиха, че флотилията е била локална самодейност и биха обсъждали вид единствено в границите на НАТО, напомня БТВ.

Снощи румънският президент Клаус Йоханис съобщи във връзка новите Черноморски сили: "Ние не сме опасност, само че ние имаме потребност от разговор от позицията на една мощна защита ".

"НАТО е тук, НАТО е мощно, НАТО е обединено ", акцентира на собствен ред генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР