НАТО обяви, че е постигнато споразумение с Турция за приемането

...
НАТО обяви, че е постигнато споразумение с Турция за приемането
Коментари Харесай

НАТО: Споразумение с Турция за Швеция и Финландия

НАТО разгласи, че е реализирано съглашение с Турция за приемането на Швеция и Финландия в отбранителния пакт.

Това оповестиха от пресслужбата на НАТО.

Около два часа продължи срещата в Мадрид в четиристранен формат сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО, показва Българска телеграфна агенция.



Консултациите се организираха преди срещата на върха на алианса по отношение на кандидатурите на двете скандинавски страни за присъединение към НАТО.

В договарянията участваха президентът на Турция Реджеп Ердоган, президентът на Финландия, шведският министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Анкара блокираше кандидатурите на двете страни и ги обвиняваше, че поддържат организации, избрани като терористични групи от турската страна.

Сега Турция се съгласила двете скандинавски страни да продължат процеса за присъединение към НАТО, показва „ Блумбърг”.

Анкара ще поддържа поканата за Швеция и Финландия във военния съюз, като детайлностите ще бъдат оповестени на срещата на върха, която стартира в Мадрид, оповестиха финландските управляващи.

„ Радвам се да завърша този стадий по пътя на Финландия към участие в НАТО “, разяснява. „ Сега чакам с неспокойствие ползотворни диалози за ролята на Финландия в НАТО с нашите бъдещи съдружници тук, в Мадрид “.

„ Турция получи това, което искаше от диалога с Швеция и Финландия”, разгласи Анкара, като акцентира, че е било контрактувано цялостно съдействие в битката с ПКК и нейните филиали.

„ Страните ще бъдат солидарни в битката си против всички типове тероризъм”, се показва в известието.

Освен това Швеция и Финландия са се съгласили да не поддържат сирийското крило на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) - Силите за отбрана на народа, както и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР