НАТО няма да обсъжда на предстоящата си среща във Вилнюс

...
НАТО няма да обсъжда на предстоящата си среща във Вилнюс
Коментари Харесай

НАТО няма да обсъжда във Вилнюс приемането на Украйна

НАТО няма да разисква на идната си среща във Вилнюс покана към Украйна за участие, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той говорѝ след края на двудневната среща на министрите на защитата от страните членки на пакта в Брюксел. Тя е последната среща преди събирането на водачите на 11 и 12 юли.

Така Столтенберг разсея спекулациите, че в този момент може да бъде обсъждана покана към Киев. Повечето съдружници са на мнение, че присъединението може да се случи едвам след края на войната.

Отношенията сред алианса и Киев ще преминат на по-високо ниво и ще станат равнопоставени със основаването на Комитет „ НАТО-Украйна “. Очаква се първото му съвещание да се състои във Вилнюс с присъединяване на украинския президент Володимир Зеленски.

Министрите на защитата не съумяха да реализират единодушие по новите районни проекти за отговор на съветските дейности, съобщи Ройтерс. Американски посланик упрекна за това Турция.

Столтенберг се ограничи да каже, че проектите са били прегледани и че съдружниците са се доближили до съглашение.

Дипломатът твърди пред Ройтерс, че Турция блокирала формулировката на географските местоположения, в това число тези, които се отнасят до Кипър. Има обаче късмет решение да бъде открито преди Вилнюс – и съгласно източника, и съгласно Столтенберг.

Регионалните проекти в действителност са хиляди страници с секрети военни проекти, които в детайли изясняват по какъв начин НАТО ще отговори на възможна съветска офанзива.

Изготвянето на документите значи сериозна смяна, отбелязва Ройтерс. В НАТО не са считали за нужни такива огромни проекти за защита десетилетия наред. Пактът е считал, че постсъветска Русия към този момент не е опасност. Нещата обаче са се трансформирали след експанзията в Украйна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР