НАТО не възнамерява да увеличава военното си присъствие в балтийските

...
НАТО не възнамерява да увеличава военното си присъствие в балтийските
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: НАТО няма планове да засилва военното си присъствие в Балтийско море

НАТО не има намерение да усилва военното си наличие в балтийските страни, които упорстват за по-голяма отбрана против прилежаща Русия, съобщи през днешния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, представен от Франс прес.

"Не предвиждаме увеличение на военното си наличие в района, само че планираме да развием способността си за усилване на наличието при нужда ", сподели Столтенберг на конференция в холандския град Хага.

Ръководителите на трите балтийски страни, окупирани и анексирани от Съюз на съветските социалистически републики през Втората международна война, желаят усилване на американското военно наличие под формата на повече бойци и системи за противовъздушна защита по източния фланг на НАТО, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Миналата година северноатлантическият алианс разположи четири многонационални батальона в Полша и трите балтийски страни (Естония, Латвия и Литва), които да реагират навреме при възможни нападателни дейности на Русия. Освен това американската войска изпрати ракетни комплекси "Пейтриът " в Литва в границите на военни учения. В случай на потребност би трябвало да имаме сили, подготвени за доста бързо разполагане, изясни Столтенберг след среща с холандския министър председател Марк Рюте.

Той уточни, че въпросът ще бъде разискван на идната среща на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. Генералният секретар на алианса насочи рецензии към Холандия, че отделя прекомерно малко средства за защита.

"Очакваме повече ", сподели Столтенберг в диалог с членове на холандския парламент в Хага, допълвайки, че във време на възходящо интернационално напрежение би трябвало да се влага повече в защита. Нуждаем се от повече вложения за битка с тероризма, въздържане на Русия и заслужено разпределение на тежестта, акцентира той.

Столтенберг подсети на Холандия за съглашението на страните от НАТО да отделят 2 % от брутния си вътрешен артикул за защита годишно. Холандският бюджет за защита тази година възлиза на към 9 милиарда евро, което съставлява 1,2 % от Брутният вътрешен продукт. Холандският министър председател обаче сподели, че в околните години страната му няма да може да отдели 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

На срещата на върха в Уелс през 2014 година страните от НАТО се договориха да усилят средствата си за защита на 2 % от Брутният вътрешен продукт. Холандия има подобен блян. Разходите за защита ще се усилват с до 1,5 милиарда евро на година, а за целия мандат на държавното управление (до 2021 г.) ще набъбнат с общо 5 милиарда евро. Това няма да ни разреши да достигнем набелязаната цел от 2 %, само че наред с това е огромна крачка напред, сподели Рюте.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР