НАТО не трябва да назначава отиващия си холандски премиер Марк

...
НАТО не трябва да назначава отиващия си холандски премиер Марк
Коментари Харесай

Латвия: НАТО не трябва да назначава Марк Рюте без по-широко обсъждане

НАТО не би трябвало да назначава отиващия си холандски министър председател Марк Рюте за общоприет секретар, без преди този момент да организира по-широка полемика за бъдещите провокации пред алианса, сподели външният министър на Латвия.

Каринш посочи също, че някои от по-новите страни, членуващи в НАТО, се усещат ощетени, защото тяхното мнение не се взима поради.

Румънският президент Клаус Йоханис разгласи тази седмица, че се кандидатира за поста и по негови думи се стреми да притегли поддръжка от страни, които се усещат ощетени на равнище предварителна консултация, преди Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция и Германия да разгласят поддръжката си за Рюте.

„ Особеността на висшия пост в НАТО е, че няма доста ясна процедура за назначение “, сподели Каринш.

„ Всички знаем, че в този момент би трябвало да реализираме консенсус сред 32 страни. Това, което малко липсваше, е откровена и открита полемика за това какво търсим в един водач и изключително каква е задачата на този водач. Как ние групово виждаме развиването на НАТО през четиригодишния мандат? ", добави той.

„ Има чувство измежду новите държави-членки – и 20 години към този момент не са толкоз нови – и наподобява много универсално: може би е подобаващото време да отворим полемиката и да разгледаме и тези страни като капацитет източник на водач. Дали нашите причини и терзания в действителност се чуват или не? “, сподели още Каринш.

Ако стане 13-ият общоприет секретар, Рюте ще бъде четвъртият холандец, заемал поста.

Генералният секретар на НАТО се избира по непрогледен способ, прочут като „ кафето на декана “ – отпратка към среща, свикана от декана на посланиците на НАТО, на която се реализира консенсус на кафе.

Каринш сподели: „ Странното е, че тази полемика се организира сред посланиците, само че фактически вземащите решения са държавните или държавните ръководители. Посланиците като дипломати схващат езика на непрозрачната полемика. Избраните държавни ръководители, и аз съм бил към масата, схващат изкуството на директния език когато е належащо, и мисля, че се нуждаем от малко повече от този пряк език, просто да сложим нещата на масата. Абсолютно съм сигурен, че това е извънредно разрешимо, само че някъде по линията тази полемика липсва. “

„ Генералният секретар е индивидът, който би трябвало да работи по консенсусните въпроси и да сплоти всички. Този човек би трябвало да има поддръжка измежду столиците, само че с цел да имате тази поддръжка, в действителност би трябвало да говорите с всички столици. ", безапелационен беше външният министър на Латвия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР