НАТО демонстрира способности, учението е насочено да покаже на Русия,

...
НАТО демонстрира способности, учението е насочено да покаже на Русия,
Коментари Харесай

Запрянов: НАТО демонстрира пред Русия, че алиансът е готов да защитава територията си

" НАТО показва качества, учението е ориентирано да покаже на Русия, че Алиансът е подготвен да пази своята територия ".Това съобщи пред БНР заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов и изясни, че това е отбранително обучение и то не е ориентирано към някакви въздействия на войната на Русия в Украйна.

" НАТО има свое решение по този въпрос и ние оказваме помощ на Украйна да се оправя с тази война. Но въоръжените сили на НАТО дават сигнал към Русия, че ние сме подготвени изрично да пазиме своята територия.... Страните от НАТО би трябвало да вземем на съществено тази опасност, да модернизираме въоръжените си сили, да повишим тяхната подготвеност и да покажем увереност. Само по този метод можем да разколебаем един агресор от сходни дейности ".

Той беше безапелационен, че цялата политика на НАТО е въздържане и защита.

Най-мащабното военно обучение на НАТО след Студената война ще стартира идната седмица и ще продължи до края на май, заяви преди дни в Брюксел висшият главнокомандващ силите на Алианса в Европа военачалник Крис Каволи.

" Български офицери, които служат в щабовете на НАТО, Министерството на защитата, българските представители в НАТО, всички участваме в това обучение. То е планово обучение. Няма нещо изключително, което да го е наложило ", посочи ген. Запрянов.

Заместник-министърът на защитата дефинира като дезинформация изказванията, че България, " развръщайки отбранителна система ", ще предизвика някого:

" Това е нонсенс. Едно отбранително оръжие не влияе върху непозната територия, а върху съперник, който атакува вашата територия.... Опозицията би трябвало да желае държавното управление да модернизира отбранителните ни качества, това е в народен интерес, другото е дезинформация ".

Запрянов акцентира, че Противоминната група е извънредно спокойно ориентирана и е по този начин проведена, че да не се ескалира съмнение в Русия, че трите натовски страни, ще вършат нещо, което да е против тях ориентирана.

По думите му с подписването на Меморандума за основаване на Противоминна група в Черно море с Турция и Румъния се отваря път за започване на действието на такава група:

" Ще има на 6 месеца две активации по 15 дни. Около двумесечна активност на море за година, действителна, която ще би трябвало да води до надзор, мониторинг, в случай че се открият мини, да бъдат унищожавани ".

Той беше безапелационен, че България има механически средства - миночистачи, с цел да взе участие в тази група.

Модернизацията на армията и общественият пакет са част от атрактивността на службата, съобщи заместник-министърът на защитата и разяснява:

" Да се приказва от опозицията, че армията е неокомплектована и има към момента доста остаряла техника и в това време да не се поддържа нарастване на военните разноски, това не го разбирам. Когато приказваме, че би трябвало да увеличим обществения пакет, това значи, че би трябвало да увеличим военните разноски. В бележките на градивна съпротива бих се вслушал ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР