Натискът се доказва. Ако бившата директорка на 164 ОДЗ Зорница“

...
Натискът се доказва. Ако бившата директорка на 164 ОДЗ Зорница“
Коментари Харесай

Чобанов: Не вярвам на думите на бившата директорка на 164 ОДЗ, че е била подложена на натиск, правим проверка


Натискът се потвърждава. Ако някогашната директорка на 164 ОДЗ „ Зорница “ в кв. „ Горна баня ” в столицата е била подложена на напън, тя е трябвало да уведоми за това и нас, и Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата, нямам доверие в нейните думи.

Това съобщи през днешния ден на ексклузивен брифинг зам.-кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура Тодор Чобанов, съобщи кореспондент на БГНЕС. Когато разгледаме всички документи от третата ни инспекция, ще ги обобщим и едвам тогава можем да изпратим сигнал, уточни той.

Проверяваме безусловно всички сигнали, акцентира Чобанов. В случая с детската градина в кв. ”Горна баня ” нашите инспекции откриха голям брой и най-различни нарушавания, уточни той. Има и нови, които в този момент са предмет на трета инспекция. Според него уволнената директорка е отправила невиждани обвинявания. Той сподели неанонимни сигнали, приемал е нееднократно групи родители с проблеми, част от които за систематичното събиране на пари в детската градина и други

Чобанов се спря на главните резултати от двете инспекции до момента, посредством които са открили към 15 на брой нарушавания.

Гражданите ни оповестиха, че редовно се събират пари на ръка за занимания по ползи, за спортни събития и други Това се оказа правилно, установи зам.-кметът. До през днешния ден нямаме пояснения къде са отишли едни 3080 лева, събрани от родителите на децата, подписали за това и заявления, които са противозаконни, за спортна демонстрация - плуване. Обичайна процедура е да се провеждат екскурзии, зелени учебни заведения и други За това би трябвало да са подписани съответните контракти, подсети той. През 2017 година родителите описват за образуване на зелено учебно заведение, за което им се събират пари и ги осведомят за неговата стратегия. Оказва се, че те са плащали за неща, които не са осъществени. Събирани са пари да екскурзия, която не е извършена. Получихме от 5 някогашни чиновници на детската градина разнообразни изказвания какъв е трудовият климат в това ОДЗ. При този шеф за времето, през което е на тази служба, са напуснали общо 29 души. Това е признак за текучество, което приказва за сериозните проблеми в детската градина, сподели Чобанов.

Проверявали сме и по какъв начин е реализиран приемът в детската градина, установихме доста нарушавания - в градината има деца, които липсват в дневниците и в документите на счетоводството, появяват се деца в системата, записани доста преди самия банкет, критериите се разминават при другите деца и други Стартирали сме дисциплинарно произвеждане против шефа поради позволените нарушавания и сме решили да използван най-строгата дисциплинарна глоба по решение на цяла комисия, уточни Чобанов. След предявените обвинявания за нарушаванията шефът не е дал никакви пояснения, добави той. Поради всички тези нарушавания сме пуснали и трета инспекция - кой на кого е оказвал напън, ревизираме описи със събирани средства, изказванията на някогашния шеф и други Нашата институция работи с обстоятелства и документи. Защото, в случай че едно изказване не се потвърждава, то може да се счита за клюка, безапелационен бе Чобанов. Така че нашата администрация си е свършила работата, в случай че има повече такива изказвания, ще ги ревизираме, сподели той.

Мария Тодорова в този момент краткотрайно извършва длъжността шеф на 164 ОДЗ „ Зорница ”, до момента в който не се направи нов конкурс за тази позиция, разясни шефът на отдел „ Образование ” в Следствен отдел към окръжна прокуратура Мария Минчева. Ще си потърся правата, добави тя във връзка думите на някогашния шеф. Ако тя има доказателства за оказван напън, да ги покаже, нямам изпращани есемеси, отговори Минчева на въпрос на медия.

Ако съм оказвала напън върху госпожа Иванова, то тя трябваше да е уведомила своя шеф, сподели районният кмет на „ Овча купел ” Христина Семерджиева. Искам да застана очи в очи с нея и да ми изясни, да ми потвърди думите си, и тогава ще реша по какъв начин да отвръщам нататък, не съм оказвала никакъв напън, сподели тя.

Бях касиер, механически помощник, секретарка и съм една от тези, които подадоха тъжба, дружно с други 4-ма сътрудници до 9 институции и чакаме отговори, уточни Румяна Маринова, някогашен чиновник на детска градина „ Зорница ” в кв. „ Горна Баня ”, която е работила 4 години там. За този интервал, в който госпожа Иванова беше шеф, са заменени 3 касиерки, добави тя. Всички 29 индивида сме си тръгнали от детската градина по взаимно единодушие - такава е формалната версия, само че по ловък метод бяхме принудени да си вървим, разясни тя. И описа, че е била помолена да напусне поради тъжба, подадена от нея във връзка подправена тапия на служителка в ОДЗ „ Зорница ”, която и до момента работи там, на нейното място. Маринова е имала и други пререкания с директорката и чака резултатите от инспекцията. „ Тя ни пишеше награди и ние й давахме парите ”, съобщи тя по адрес на някогашната директорка. Това удостовери и колежката й, също някогашен чиновник, Жулиета Личева. И двете не са чували на Иванова да й е оказван напън, с цел да приема по „ втория метод ” деца в градината. Родителите на децата и личния състав желаят тя да остане шеф, тъй като си желаят работата и тъй като това е единствената държавна детска градина в кв. „ Горна баня ”, а такса от 60 лева за дете е по силите на хората, посочи Маринова. Според Личева Иванова е била добър шеф, гледала си е работата и документите, само че не и като човек, успявала да извлича дивиденти за себе си от всички заплащания за календари, за фотоси, само че няма доказателства. Двете някогашни служителки, въпреки всичко, направиха спогодба, че най-точните данни ще излязат след инспекцията на 164 ОДЗ.

БГНЕС напомня, че в предаването „ Тази заран ” на бТВ уволнената директорка на 164 ОДЗ „ Зорница “ в кв. „ Горна баня ” Мариана Иванова съобщи, че имало напън посредством есемеси, позвънявания и листчета кои деца да бъдат признати „ по втория метод ”, който идва от дирекция „ Образование ” в Столична община и от районните кметове. Тя е получила заповедта си за уволняване на 20 декември т.г.. Мотивите са, че има нерегламентиран банкет на 24 деца. Иванова посочи, че тези 24 деца са признати за четири години. Този банкет става посредством документи за хронично заболяване или за специфични просветителни потребности след позвъняване или есемес от началници в Столичната община. Директорката е получавала есемеси от районния кмет на „ Овча купел ” Христина Семерджиева. Натиск е упражнявала и директорката на отдел „ Образование ” Мария Минчева – нормално посредством специалиста Ирен Николова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР