Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България

...
Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България
Коментари Харесай

Financial Times: „Лукойл Нефтохим” е в процес на продажба, обяви Асен Василев

Натискът на българското държавно управление върху съветските енергийни активи в България е предиздвикал „ Лукойл Нефтохим” да стартира развой на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това споделя финансовият министър Асен Василев пред „ Файненшъл Таймс” в специфичен материал за страната ни и съветските енергийни маневри.

Василев показва, че евентуално има икономическа изгода от промяната на собствеността и декларира, че „ имаме индикации за интерес”. Правителството не взе участие в продажбата на рафинерията, която доставя на интернационалните клиенти повече от половината от продукцията си – в това число значими доставки на дизел за Украйна при започване на съветската инвазия, излиза наяве от материала, оповестен от Financial Times.

Финансовият министър декларира, че рестрикциите към съветската компания няма да бъдат вдигнати, до момента в който в собствеността ѝ не се включат нови играчи. Припомняме, че думите на Василев идват в миг, в който държавното управление усили до 50% изключителният налог свръхпечалба за компанията, който преди този момент беше 33%.

Според „ Файненшъл Таймс”, когато компанията бъде продадена, този данък ще бъде свален до 15% - предстоящият размер на корпоративния налог за мултинационалните компании след Нова година.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР