Натан Шарански е съветски евреин, правозащитник и дисидент, министър и

...
Натан Шарански е съветски евреин, правозащитник и дисидент, министър и
Коментари Харесай

Натан Шарански: Русия потъва, a Путин мисли, че е вечен

Натан Шарански е руски евреин, правозащитник и отстъпник, министър и вицепремиер в четири израелски държавни управления. Пред Дъждовни води той приказва за грешките на Путин и за това по какъв начин гледа на него Западът. Обяснява и по какъв начин Украйна се трансформира във водеща нация в Европа.

" Владимир Путин оказваше напън, заплашваше, шантажираше. Мисля, че искаше да накара Запада да притисне Украйна и да направи отстъпки, без да създаде нито един изстрел. Когато произнесе злокобната си тирада, в която сподели, че Украйна не е нация, разбрах, че ситуацията е съществено. Чудовищната експанзия стартира единствено 24 часа по-късно. За Украйна това е мощен исторически миг - драматичен и тежък, само че и миг, в който тя се трансформира във водеща нация в Европа, бореща се за независимост и народност. Докато Русия прави тъкмо противоположното - потъва. Путин нанесе колосален удар по мястото на съветската просвета в международната цивилизация и в последна сметка съветският режим ще загуби. Украйна ще завоюва, само че загубите ще бъдат доста тежки ", споделя Шарански.

" За първи път се срещнах с него, когато беше отпред на ФСБ - и забелязах, че е по-умен от нормалната номенклатура. Когато стана президент, сме се виждали нееднократно - тогава той искаше самопризнание от Запада, за него беше значимо да се върне в клуба на суперсилите. Търсеше самопризнание и от Буш, и от Меркел. С течение на времето обаче видя, че тези хора изчезват - че са краткотрайни. Докато той е безконечен и по тази причина към този момент не се интересува от тяхното самопризнание. Той мисли за историческата си роля - вижда се като последовател на великите каузи на Петър Първи, Екатерина Велика, Сталин. Мисля, че той желае да възвърне не Съветския съюз, а Руската империя - в това той вижда историческата си задача. Затова и Украйна за него е исторически миг ", разяснява дисидентът.
" Украйна оказва помощ на Запада да постъпва вярно. Няма подозрение, че Путин не очакваше Западът да се сплоти. От една страна той очевидно подцени украинците, тъй като не вярваше, че са нация, която ще води война и ще жертва живота си. От друга страна се заблуди във връзка с Запада, мислейки, че може да го шантажира и да го сплашва с нуклеарен удар. Първоначално той сковава Запада, имаше опасения - " можем ли да даваме оръжие, това няма ли да разгневи Путин ". Но страхът бе преодолян и бе осъзнато, че битката не е за територии, не е за Донбас, а за смяна на разпоредбите на играта, по които съществува днешният свободен свят ", съобщи правозащитникът.

" Моята позиция е, че Западът още през цялото време можеше да се държи по-рязко и да затвори небето над Украйна, без да се опасява от пряк спор. В последна сметка Западът разбра, че успеха или провалянето на Украйна ще е победа или проваляне на Запада, на свободата. И се сплоти. Не се знае докога, тъй като Путин очевидно разчита приближаващата зима да докара до разколебаване. Затова е доста значимо Западът да устои ", сподели още Натан Шарански.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР