Натъквали сме се на редица скандални прояви в търговската мрежа,

...
Натъквали сме се на редица скандални прояви в търговската мрежа,
Коментари Харесай

Грозно и непристойно! Служител на EasyPay се гаври с клиент!

Натъквали сме се на редица скандални прояви в комерсиалната мрежа, когато някои си разрешават да надвишават пълномощията си и да прекрачват границата. Обикновено го вършат клиентите, на които все някой им е отговорен, а най-често това са чиновниците, които би трябвало да ги обслужват, несъмнено.

Е, този път е противоположното, а Героги Сергеев Христов употребява обществената мрежа и профила са във Facebook, с цел да заяви за скандално и жестоко държание от страна на чиновник на EasyPay, който се държи безочливо, каруцарски и жестоко - нещо, което не би трябвало да се толерира.

Ето и изповедта на Георги Христов, който е съумял да снима абсурда малко след неговото начало:

" Скъпи другари, доста съм обиден и сърдит и желая, да си споделя. Тагвам тази красива компания EasyPay. В техният клон в квартал Младост 3, в магазин ДАР чиновник ме наскърбява, държа се жестоко и ми хвърли най-демонстративно персоналните движимости на земята.

Разговорът ни стартира с въпрос от моя страна, попитах го, какво се изисква, с цел да пратя паричен превод. Аз бях там, с цел да схвана каква е процедурата, не съм ги употребил до момента за друго, с изключение на заплащане на сметка.

Вместо да ми изясни, той помоли, да показва персонална карта, сграбчи ми я от ръцете и без да промълви дума, без да ми изясни, без да ми каже, какво ще прави - почна да я сканира.

Направих му забележка и си желаех персоналната карта. Аз даже не знам какво става тук, просто запитвам, той ми взима персоналната карта и почва, да си я снима.

Чакай, бе, другар!

Опитах се, да му обясня, че по закон е задължен, да ме предизвести и че няма право, да ми сканира персоналната карта без мое единодушие, първо има закон за това, второ - въпросът е кардинален. Разбира се, че бих се съгласил, само че първо, би било редно, да ми се изясни и каже.

И оттова - получих едно жестоко отношение, за секунда не се опита да ми отговори, на въпроса просто получих едно жестоко и обидно отношение.

В общи линии диалогът ни приключи, като ми сподели, че съм палячо, хвърли ми, или по-добро определение би било - изхвърли ми най-демонстративно портфейла на земята!

Каза ми да си взимам боклуците и да си потеглям.

Видеото долу е откакто портфейла ми към този момент е на земята. Снимайки го, индивидът към този момент приема малко по запазен тип, а в случай че аз ви наподобявам обиден - този юноша ме наскърбява без причина и желае да се саморазправя с мен без причина.



Този човек е админ на персонални данни, има прецизен и явен закон за това. Една монета има две страни и да кажем, че за него нещата седят по различен метод, може би за него аз не съм прав - само че не виждам, какво би го извинило, да ме наскърбява и да ми хвърля персоналните движимости.

Абсолютно безумство. Oбикновено съм привикнал на съгласие и положително отношение, на което да отвърна със същото. Горното е потрес за мен и си го споделям, тъй като, с цел да се трансформират тези неща, би трябвало да се загатват.

Абсолютно безумство! Предполагам е редно да обърнете внимание, EasyPay! ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР