Настроенията на западните военни експерти и политици по отношение на

...
Настроенията на западните военни експерти и политици по отношение на
Коментари Харесай

На Запад подкрепата за Украйна преминава в стадий депресия

Настроенията на западните военни специалисти и политици във връзка с украинските вероятности се трансформират бързо. Все повече се чуват гласове, които признават, че " успеха на Украйна над Русия не се чака ". С какво е обвързван този поврат във възгледите и за какво Западът стартира да осъзнава, че времето играе в интерес на Русия?

Както знаете, има пет стадия на приемане на неизбежното: отказване, яд, спорене, меланхолия и приемане. На първия от тях индивидът стартира да се съмнява в действителността на неприятното събитие и го отхвърля, на втория - той се нервира за какво е в тази обстановка, а не на някой различен, на третия - стартира да договаря с събитията, искайки да завоюва нещо. На стадия на меланхолия човек изпитва възприятие на празнина, осъзнавайки, че събитията в никакъв случай няма да бъдат като преди. И най-после, на стадия на приемане идва смирението – приемането, че новият живот ще бъде друг.

Общественото мнение на груповия Запад минава през стадий на меланхолия във връзка с събитията в Украйна. Доскоро даже опитни задгранични политици бяха цялостни с оптимизъм по отношение на „ контранастъплението “ на ВСУ. Така американският боен анализатор Майкъл Кауфман в септемврийско изявление за немското списание " Шпигел " твърдеше, че контранастъплението " се движи към решителната си фаза " и се надяваше, че ВСУ ще успее да напредне " в идеалния случай - към Азовско море “. Междувременно оценките през ноември на обстановката даже в страните, които клонят към Украйна, са изцяло разнообразни.

Генералът от френската войска, експерт по Русия Жан-Бернар Пинател искрено написа, че контранастъплението се е „ провалило “ – и апропо пресмята, че за 2022 година Украйна е похарчила 2,5 милиона снаряда на фронта, до момента в който в складовете на Германия един от главните донори на ВСУ са останали 20 хиляди 155-мм снаряди, а Франция създава по-малко от 40 хиляди снаряда на месец. Съединени американски щати възнамеряват да доближат цифрата от 90 хиляди снаряда на месец до 2025 година

Заключението на Пинател е разочароващо: украинската артилерия, по този начин нужна за пробива на отбранителните линии, скоро ще млъкне. Между другото, бурно рекламирания проект за въоръжаване на Украйна с един милион снаряда беше изпълнен единствено на 30% през ноември. „ Рискуваме ли да забележим пробив през идващите шест месеца, в случай че Русия, да вземем за пример, реши да отбрани Донецк от украински артилерийски удари и да доближи до границите на четирите заети района “? – пита Пинател.

Друг западен боен, основният редактор на профилното издание “Ревю Дефенс Насионал ” военачалник Джером Пелистранди, прецизира, че зимата на 2023-2024 година ще бъде извънредно значима за акцията, която ще бъде употребена от ВСУ за прегрупиране и попълване. „ Основният проблем обаче е, че в случай че украинците се възползват от опцията да се укрепят, руснаците ще създадат тъкмо същото, което рискува доста да удължи войната “, написа генералът. Друг френски боен специалист, полковник Мишел Гоя, счита, че спорът може да се проточи прекомерно дълго, а времето играе в интерес на Москва.

На сходни отзиви са и хора, които рядко дават конференции и нормално не се появяват на телевизионните екрани - да вземем за пример настоящият началник на френското военно разузнаване военачалник Жак Ланглад дьо Монтрьо. Още през лятото той характеризира продължаващия спор като война на безсилие, която рискува да бъде доста проточена. Според генерала военните дейности могат да продължат и през 2024 година, а не е изключено и през 2025 година „ Говоря за този спор, нормално употребявам съпоставяне с двама боксьори на един и същи кръг, които отслабват след всеки удар, получен от съперника, и все пак е невероятно да се каже сигурно кой от тях ще нападна пръв “, - добави генералът. С други думи, вярата, че Русия ще падне, е напуснала Европа.

Депресията наподобява визира освен общността на военните специалисти - в последно време тя стартира да прониква и в силовите структури на страните от Европейски Съюз. Така чешкият президент Петер Павел, който напълно до неотдавна желаеше на Украйна цялостна победа над Русия, допусна на конференция по сигурността, че през 2024 година може да се появят „ началото на договаряния “ за разрешаване на спора.

„ Развитието на събитията не дава съображение да се счита, че украинската страна ще получи военно предимство. И времето в този момент работи извънредно за Русия, която има по-мощна мобилизационна база от човешки запаси. Спечелвайки време, те ще могат да попълнят даже това, което дълго време им е липсвало “, акцентира Павел.

Още повече, че в заглавието на чешките изявления са включени думите „ Времето играе с Русия “. Във въпросника, оповестен до материала за речта на президента, се организира анкета: „ Съгласни ли сте, че времето е на страната на Русия? “ И 85,9% от съвсем 13 хиляди читатели на материала дават отговор позитивно.

„ Ситуацията явно не е позитивна. Положителното за Украйна е, че ние сме на тяхна страна и би трябвало да ги поддържаме в постигането на задачите им. От наша страна нямаме различен избор, с изключение на да продължим да оказваме поддръжка. Всеки триумф за Русия ще значи наш неуспех. И колкото по-сериозен е неуспехът, толкоз повече ще би трябвало да посветим, с цел да запазим съседите си в сигурност “, оплаква се чешкият президент.

Изглежда, че военните експерти на Европа (а Петър Павел също е военачалник, някогашен шеф на чешкия общоприет щаб) започнаха да осъзнават обикновените входящи данни за СВО - несъизмеримостта на мащабите на Русия и Украйна.

И също по този начин започнаха да си спомнят историята, по-специално Първата международна война, 105-ата годишнина от чийто край светът означи на 11 ноември. Тогава Германия води продължителна война с доста по-мощните във връзка с ресурсите си Русия, Франция и Англия - и откакто изчерпва всичките си благоприятни условия, най-после естествено губи.

Победата на Украйна над Русия не се чака в близко бъдеще, метафизичен означи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел на 11 ноември, символичната дата. На това представителят на съветското външно министерство Мария Захарова се базира на спортните правила: „ Правилно ли разбирам, че Европейски Съюз публично зачете успеха на Русия? “

Победата е още надалеч, само че е явно, че европейците осъзнават нереалността на по този начин мечтаната от тях украинска победа. Следващият стадий би трябвало да бъде осъзнаването на действителността на успеха на Русия.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР