Настояваме да оттеглите предложението си, за да може дебатът да

...
Настояваме да оттеглите предложението си, за да може дебатът да
Коментари Харесай

ИПБ иска оттегляне на идеята за лимити на обезщетенията

Настояваме да оттеглите предлагането си, с цел да може дебатът да продължи експертно, без отправянето на ултимативни закани към обществеността и без да се насажда чувството, че за следващ път ще бъдем излъгани. Това показват от Института за пътна сигурност в отворено писмо до ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка концепцията ѝ да се вкарат предели на компенсациите по " Гражданска отговорност ".

„ Надяваме се, че всички ние в България, които ежедневно попълняме черната статистика от убити, ранени и инвалидизирани, няма да останем сами в битката си за правдивост. Обръщаме се към вас посредством медиите, защото се притесняваме, че и това писмо ще остане без отговор и реакция от ваша страна “, се показва в писмото.

Напомня се, че ръководителят на Политическа партия ГЕРБ и Бойко Борисов е разпоредил да проведете необятен спор за налаганe на предели на компенсациите за околните при гибел, настъпила в следствие пътно-транспортно произшествие (ПТП). Вместо това Стоянова на 08.11.2018 година провела стеснен спор в границите на Комисията по бюджет и финанси. След този спор като съществена вест в медийното пространство излезе изказванието, че наградите по застраховка „ Гражданската отговорност “ (ГО) могат да доближат 1000 лв., в случай че Вашето предложение не бъде признато.

„ Институтът за пътна сигурност изрично се опълчва на направените опити обществото ни да се заплашва и манипулира по този метод. По време на дебата Вие не се противопоставихте на тези операции и това докара до мощно напрежение измежду жителите на Република България. В същото време Йордан Цонев се държеше като юрист на застрахователните компании и с наставнически звук спираше всеки опит за опълчване на вашето предложение. По този метод дебатът се трансформира във фарс “, завяват от института.

Според тях и сега застрахователните компании могат да вдигнат цената на Гражданско отделение на 1000 или 2000 лв., само че не го вършат. „ Това е по този начин, тъй като цената се дефинира освен от размерите на риска, а и от пазарните връзки. До този миг не е показан нито един отчет, който да демонстрира нуждата наградата по Гражданско отделение да стане 1000 лв., в случай че не бъде признато Вашето предложение. Конкуренцията в сектора основава условия застрахователите, според от съответната си фирмена политика, да оферират цени за застраховането на един и същи автомобил с разлика до 100 лева по отношение на други застрахователи. Това е първото доказателство, че не се постанова фрапантно нарастване на цената за Гражданско отделение “, се показва в писмото.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР