Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската

...
Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската
Коментари Харесай

Фандъкова: София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци

 Настоявам средствата, планувани и предпазени в предварителните диалози с Европейската комисия за София, да не бъдат орязвани. Това съобщи в " Тази събота “ столичният кмет във връзка на новината, че градът ще получи с към 200 млн. лева по-малко от в началото плануваните в Плана за възобновяване и резистентност.

По-рано тази седмица вицепремиерът изясни, че средствата ще бъдат понижени, тъй като тези пари би трябвало да отидат за най-бедните райони, а София не е измежду тях. Фандъкова съобщи, че кохезионните фондове в действителност са ориентирани към по-слабо развитите райони, само че София дава отговор на всички критерии за разпределяне на финансиране по Плана.

" Поисках среща с министър-председателя и вицепремиера, на която сложих доста съществено въпросите и опазих плановете на София. Проектът за метрото освен дава отговор на всички условия на Плана, само че той е признат и високо оценен от Европейска комисия “, разяснява Фандъкова.

По думите ѝ Пеканов бил декларирал в общественото пространство, че имал желание да извади плана за нова линия на метрото от Плана за възобновяване и резистентност. Тя добави, че и други страни в Европейски Съюз ще уголемяват метро линиите си с еврофинансиране от фонда за възобновяване.

Тя не се съгласи с предлагането на Пеканов София да се извади от Югозападния стопански район и да се обособи в независим. Според нея такова решение би трябвало да се вземе на национално равнище. Според нея районите би трябвало да се развиват, с цел да не се пренаселва столицата, само че съгласно нея има операция по въпроса.

" Европейска комисия не преглежда проекта като кохезионна политика, Планът има цел за възобновяване след Коронавирус рецесията и гарантиране на стабилно развиване. Едни от критериите са Брутният вътрешен продукт и брой население. София дава над 40% от Брутният вътрешен продукт на страната, по публични данни тук живеят 1,3 млн. души, това е централизация, а не средствата, заложени в Плана. Не мога да приема изречения като " София получава " безвъзмезден обяд “, който в този момент ще ѝ спрем “, нищо сходно – София заплаща обяда на страната с налозите на софиянци “, добави тя.

Според нея изтъкнатите причини за понижаване на евросредствата за столицата са погрешни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР