Настоящият теоретичен модел за състава на Вселената е, че тя

...
Настоящият теоретичен модел за състава на Вселената е, че тя
Коментари Харесай

Учени оспориха теоретичния модел за състава на Вселената

Настоящият научен модел за състава на Вселената е, че тя се състои от естествена материя, тъмна сила и тъмна материя. Ново проучване на Университета на Отава оспорва това, заяви „ Сайънс дейли ". Проучването е оповестено в The Astrophysical Journal и отхвърля настоящия модел на Вселената, като демонстрира, че в действителност в нея няма място за тъмна материя.

В космологията терминът „ тъмна материя “ разказва всичко, което не взаимодейства със светлината и с електромагнитното поле, и може да бъде обяснено единствено посредством гравитационна мощ. Не можем да я забележим, нито знаем от какво е формирана, само че тя ни оказва помощ да разберем по какъв начин се държат галактиките, планетите и звездите, считат учените.

Раджендра Гупта, професор по физика във Факултета за естествени науки, употребява модел, който съчетава две хрумвания. Първата концепция е за това по какъв начин естествените сили понижават с течение на галактическото време, а втората е за това, че светлината губи сила, когато изминава огромно разстояние. Идеите са тествани и потвърждават, че съответстват с редица наблюдения, да вземем за пример за това по какъв начин са разпределени галактиките и по какъв начин се е развила светлината от ранната галактика.

Това изобретение оспорва преобладаващото схващане за Вселената, което допуска, че към 27% от нея се състои от тъмна материя и по-малко от 5% от елементарна материя, като останалата част е тъмна сила.

„ Резултатите от изследването удостоверяват, че предходната ни работа за възрастта на Вселената от 26,7 милиарда години ни разреши да открием, че Космосът не се нуждае от тъмна материя, с цел да съществува “, посочи Гупта. „ В общоприетата космология се твърди, че ускореното разширение на Вселената се дължи на тъмната сила, само че в реалност то се дължи на отслабването на естествените сили при разширението “, счита той.

Като оспорва нуждата от съществуването на тъмна материя във Вселената и дава доказателства за нов космологичен модел, това проучване открива нови пътища за проучване на фундаменталните свойства на Космоса, написа „ Сайънс дейли ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР