Настоящият служебен министър на външните работи Николай Милков да бъде

...
Настоящият служебен министър на външните работи Николай Милков да бъде
Коментари Харесай

Министърът на външните работи става постоянен представител в НАТО

Настоящият длъжностен министър на външните работи Николай Милков да бъде представителят на България в НАТО е решило служебното държавно управление. Решението е взето на 31 март и е подписано от премиера Гълъб Донев и от основния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов. Следва президентът да издаде декрет.

Преди да заеме поста на длъжностен външен министър, Милков работи като дипломат на България във Франция.

Затова държавното управление предлага на президента на България да издаде декрет, с който да освободи Николай Милков от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на България във Френската република и в Княжество Монако и непрекъснат представител на България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, и да го назначи за непрекъснат представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия контракт със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

България няма непрекъснат представител в НАТО, откакто Драгомир Заков освободи позицията през ноември 2021 година, с цел да стане министър на защитата в държавното управление на Кирил Петков на мястото на Стефан Янев.

След рухването на кабинета, Заков не се върна на тази служба, само че не бе определен и нов представител.

Служебният кабинет предлага и промени за посолствата във Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия. За Ватикана е препоръчан служебният зам.-министър на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев. Той ще смени на поста Богдан Паташев, чийто мандат изтича.

Коджабашев заемаше поста дипломат в Украйна преди да стане зам.-министър. Посолството на България в Киев бе затворено при започване на войната през февруари 2022 година, само че отвори порти още веднъж през септември предходната година. В момента то се ръководи от посланик с по-ниско равнище, а не от дипломат.

За Кишинев е посочена Мая Добрева. Тя беше дипломат в Белгия и Люксембург и се прочу с тоалета си по време на визитата си с люксембургския херцог Анри, на който връчи акредитивните си писма. Облеклото ѝ беше несъмнено като реплика на монархически жанр.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР