Настоящите тенденции показват растеж на автобусния пазар, каза Ласло Арани,

...
Настоящите тенденции показват растеж на автобусния пазар, каза Ласло Арани,
Коментари Харесай

Автобус, това звучи куул

" Настоящите трендове демонстрират напредък на автобусния пазар ", сподели Ласло Арани, районен ръководещ шеф на FlixBus

© Цветелина Белутова

- Зеленият автобусен колос FlixBus стартира транспорти от София

- Моделът на немския start-up комбинира работа с подизпълнители и комфортна онлайн платформа за билети

- Отскоро компанията навлиза и в жп транспортите, като ще бъде конкуренция на Deutsche Bahn Още по тематиката
Бавната електрореволюция

Основните заключения от проведената от " Капитал " конференция в София " Е-мобилност и бъдещето на превоза в града "
9 мар 2018
Автобусният колос FlixBus влиза в България

Иновативната компания стартира транспорти от София от 22 март
8 мар 2018
Рекордни доходи в туризма през 2017 година - над 8 милиарда лева

Морските почивки преобладават, а нискотарифните полети и растежът в цените също водят до повече приходи
20 фев 2018
Нискотарифните самолетни компании държат съвсем половината от пазара в България

Националният транспортьор " България ер " остава на трето място с 14.6%
11 яну 2018
Въпреки проблемите Ryanair остава най-големият нискотарифен транспортьор

WizzAir регистрира най-сериозното процентно нарастване на броя на пасажери през 2017 година
7 яну 2018 " Допреди пет години в Европа пътуването с рейс беше за хората с по-ниски приходи и не беше избор, който правиш, в случай че не ти се постанова. Това, което успяхме да реализираме, е, че рейсовете станаха готини ".

Изказването е на Андре Швамлейн, един от основателите на автобусния колос FlixBus, който стартира транспорти и от София. Зелените транспортни средства под марката на компанията от пет години кръстосват остарелия континент, като притеглят от ден на ден и повече почитатели. Това компанията съумя да реализира във време, в което всички мислеха, че бъдещето е за нискотарифните въздушни превозвачи, а рейсовете ще стават от ден на ден спомен от предишното. Компанията обаче съумя да преобърне хода на историята, работейки като хибрид сред платформи като Uber и Airbnb и класическите автобусни компании.

Нискотарифният модел на компанията очевидно е сполучлив, като тя се трансформира в един от мощните съперници на бързите, само че скъпи железници на Стария континент.

" Настоящите трендове демонстрират напредък на автобусния пазар ", сподели Ласло Арани, районен ръководещ шеф на FlixBus. Арани вижда рейсовете като конкурентоспособни при транспортите на междинни дистанции, при които, като се прибави дългото очакване по летищата, времето за пътешестване с рейс не е доста по-голямо. Друг плюс на компанията са множеството връзки, които предлага в Европа, и допълващата роля, която автобусните транспорти могат да имат след пътуванията по въздух.

Наскоро FlixBus разгласи, че влиза и в София. Първите линии до Будапеща, Виена и Букурещ ще бъдат открити на 22 март и това ще разреши на българските пасажери да имат връзка с огромната мрежа на компанията.

А по нея са пътували 40 млн. пасажери през 2017 година и общо над 100 млн. души от основаването на компанията, като те порастват с по 10 млн. през последните години. Към момента транспортната компания предлага транспорти до над 1400 дестинации в 27 страни, като държи 90% от пазара на транспорти на пасажери на дълги дистанции в Германия. През тази пролет компанията би трябвало да стартира услуга и оттатък океана - в Калифорния, а неотдавна развива и транспорти по жп релсите в Европа.

Автобуси без рейсове

FlixBus стартира да развива транспортната си услуга през 2013 година в Мюнхен, Германия. Start-up концепцията се оформя няколко години по-рано от трима сътрудници - Йохен Енгерт, Андре Швамлейн и Даниел Краус. Обмислят се всевъзможни разновидности за бизнес - едно от изискванията е бизнесът да не е единствено в софтуерен, а да сътвори действителен артикул.

В този миг пазарът на автобусни транспорти на дълги дистанции в Германия се либерализира и тримата сътрудници виждат в това опция благодарение на технологиите да се сътвори нов метод в бранша.

Едно от най-важните решения за сътрудниците е какви да са рейсовете - чартърен, на лизинг или да се работи с сътрудници. Спират се на последната алтернатива, като огромен брой дребни автобусни компании стартират да се включват към мрежата на FlixBus и да ребрандират в разпознаваемото зелено рейсовете си.

През 2015 година компанията се слива с другия огромен start-up състезател в бранша от Берлин - MeinFernbus. Международната агресия стартира, като развиването следва либерализацията на пазарите за автобусни транспорти.

Сега броят на сътрудниците по места е общо 250, като измежду тях са Volanbusz, Alis Grup и Eurolines Romania, а офисите на компанията в Европа са 14. През 2016 година компанията придобива бизнеса на огромния британски състезател Megabus Europe от StageCoach Group, като последната продължава да прави транспортите като подизпълнител.

За хипстъри и вложители

За разлика от платформата за таксиметрови транспорти Uber FlixBus разполага с лиценз за превозваческа активност, изясняват от сдружението. Приходите, облагите и отговорностите сред участниците в бизнеса са поделени. Автобусните компании дават отговор за самото осъществяване на услугата, а FlixBus за планирането на маршрутите, софтуерните нововъведения, маркетинга и продажбите.

Основната маркетингова тактика на компанията е да се промотира " онлайн прекарването " при резервацията на автобусни билети - през уеб страницата на компанията или през app, като компанията става атрактивна за младото потомство, привикнало с бързите покупки. Не се изисква разпечатка на билети, задоволителен е единствено баркодът, свален на телефона. Предлага wi-fi и контакти на борда на рейса, GPS идентифициране на транспортните средства, съвременни рейсове и тоалетна на борда.

Компанията досега залага в по-голяма степен на разрастването, в сравнение с облагите, като размахът дотук е вероятен посредством и на мощния тил от вложители, измежду които са General Atlantic, Silver Lake, Holtzbrinck Ventures и Daimler.

Flix Влак

След преобръщането на пазара на автобусни транспорти компанията се насочи и към една още по-консервативна и монополизирана сфера - железопътните, където непосредствено ще се конкурира с немските железници. В началото на март тя разгласи две жп линии - от Хамбург до Кьолн и сред Щутгарт и Берлин, като нейни сътрудници са чешкият жп оператор Leo Express и немската BahnTouristikExpress.

Опит за конкуренция на Deutsche Bahn първо прави основаният в Берлин самостоятелен жп транспортьор Locomore. Компанията се контролираше от Дерек Ладевиг. Тя влиза на пазара в края на 2016 година, като пуска лоу-кост трен по линията Берлин – Щутгарт. Начинанието обаче се оказва мъчно и напролет на предходната година компанията банкрутира.

През август 2017 година проектът се възражда с нови сили благодарение на FlixBus и чешкия жп оператор Leo Express. Двете сплотяват сили, с цел да възстановят услугата. Втората прави осъществяването на услугата, а първата се заема с продажбите, като билетите за влака се продават на уеб страницата на FlixBus и стартират от цена от 9.9 евро.

Locomore не беше първата жп компания, която през последните години се провали на пазара на пътническите жп транспорти в Германия. Първата, която оспори монопола на DB, беше френската Interconnex. Последва и неуспехът на Vogtlandexpress, една от дребното частни компании.

Или в случай че FlixBus успее да направи пробив на този сложен транспортен пазар, това би било същинска нова транспортна гражданска война. Зеленият колос в България

FlixBus разгласи, че влиза и в София. Първите линии до Будапеща, Виена и Букурещ ще бъдат открити на 22 март и това ще разреши на българските пасажери да имат връзка с огромната мрежа на компанията. На българския пазар сътрудник на компанията е Florentia Bus. Компанията е на пазара от 20 години и разполага с автопарк от 45 рейса, работи по интернационалните линии от София. Тя ще извършва транспортите на FlixBus към Виена. Билетите към този момент са в продажба на уеб страницата на компанията и мобилното й приложение. Цената на еднопосочното пътешестване сред София и Букурещ е 23.90 лева, сред София и Будапеща – 37.90 лева, а до Виена билетът е 76.90 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР