Настоящата суша в Европа може да се окаже най-тежката в

...
Настоящата суша в Европа може да се окаже най-тежката в
Коментари Харесай

Сегашната суша в Европа е най-тежката от 500 г. насам

Настоящата суша в Европа може да се окаже най-тежката в Европа от 500 години насам.

„ Все още не сме създали цялостен разбор на тазгодишния феномен, тъй като той към момента е в ход. Не е имало събитие като сушата през 2018 година през последните 500 години. Но тази година може да бъде още по-лошо “, разяснява Андреа Торети, член на Съвместния проучвателен център към Европейската комисия, пред в. Гардиън.

Според него има огромен риск сушата да продължи през идващите три месеца и като цяло заради изменението на климата честотата и степента на сушавите интервали ще се усилят през идващите години, както на юг, по този начин и на север на континента.

Необичайно сухите зими и пролети, последвани от рискови летни горещини, доведоха до понижаване на равнищата на доста европейски реки, което се отразява директно на биоразнообразието и на доста стопански действия. Заради отдръпването на водата по река Рейн е допустимо от на следващия ден тя да бъде затворена за мореплаване, а е главен търговски канал за Германия. Според Германския федерален институт по хидрология равнището на водата в реката ще продължи да понижава най-малко доникъде на идната седмица, което основава опасности за превоза, разнообразни промишлености, енергетиката и водоснабдяването. А в петък, покрай Майнц, равнището на водата спадна до по-малко от 40 см - сериозен индикатор, при който операторите считат, че е рисковано да изпращат баржи по реката. Следващата седмица може да падне до съвсем 30 см.

Много превозвачи, които транспортират въглища и други първични материали за индустриални колоси, към този момент са понижили товарните си размери с до 25%, което докара до нарастване на цената на услугата съвсем пет пъти. Въпреки че Европейски Съюз възнамерява доста да усили водния превоз като част от „ зеления преход “, Германия сега би трябвало да се реорганизира към сухопътен превоз.

Лоара, една от най-пълноводните реки във Франция, е станала толкоз плитка, че на някои места може да бъде пресичана. Във Франция реките не са толкоз сериозни, колкото транспортните артерии, само че сушата визира работата на атомните електроцентрали, които употребяват вода от естествени резервоари в индустриалния развой.

Понижаването на равнището на водата се отразява на опцията за воден превоз на артикули по река Дунав - в Сърбия, България и Румъния беше подложен въпросът за удълбочаване на каналите.

В Норвегия също се регистрират проблеми с размера на производството на електрическа енергия, което се обезпечава 90% от водноелектрически централи, заради извънредно ниски равнища на водата в резервоарите, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР